Realtid

Flermiljardsmäll hotar Eniro

administrator
administrator
Uppdaterad: 15 okt. 2008Publicerad: 15 okt. 2008

Telefonkatalogbolaget Eniro dras med en jätteskuld, och nu oroas aktiemarknaden över att bolaget tvingas ta en engångskostnad för sitt norska dotterbolag Findexa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Det har spekulerats om det ganska länge, säger en aktieanalytiker som bevakar Eniro och vill vara anonym.

Dråpslaget kan komma 29 oktober då Eniro ska presentera sin resultatrapport för tredje kvartalet.

– Det blir nye vd:n Jesper Kärrbrinks första ”riktiga” kvartal på sin post, och det är i samband med det som han kommer att ha sin chans att rensa bordet, säger analytikern.

Beskedet kan bli vältimat även för att Eniro just fått den nya finanschefen Jan Johansson för en eller två veckor sedan, som lär vilja börja jobbet med rent bord för sin del också.

Tidigare i år gjordes en enkät bland analytiker av SME Direkt som visade att Eniro väntades göra en nedskrivning med 2 miljarder kronor av sitt bokförda värde av det norska telefonkatalogbolaget Findexa, som Eniro köpt tidigare.

Nu finns det frågetecken för om Findexa verkligen är värt så mycket som Eniro köpte bolaget för, och då kan Eniros revisorer kräva en nedskrivning av det värdet.

Knäckfrågan är hur en nedskrivning påverkar Eniros låneavtal. Med skulder på 10,5 miljarder kronor har Eniro en hög skuldnivå i relation till bolagets värde på börsen som uppgår till 3-3,5 miljarder kronor enligt Avanza.

Eniro tecknade låneavtalet till förmånliga villkor sommaren 2007 med en löptid på 5 år.

ANNONS

Avtalet förutsätter dock att vissa villkor, så kallade ”covenants”, är uppfyllda, och om resultatet faller kraftigt kan villkoren brytas och långivarna ha rätt att säga upp låneavtalet.

Analytikern räknar dock med att låneavtalet ger utrymme för avvikelser i villkoren enstaka kvartal, utan att låneavtalet behöver omförhandlas.

– Eniros skuldnivå kan verka hög, men vi ser i realiteten ingen jättefara med det, säger analytikern.

Det är ett syndikat av banker som lånat ut pengarna till Eniro.

Den höga skuldnivån leder även till oro för att Eniros huvudidé – företagsannonser i Gula Sidorna-katalogen – ger minskande intäkter.

Som kompensation satsar Eniro hårt på telefonkatalogfunktion med mera via internet, och säljer annonser där. Den delen växer men frågan är om det räcker för att kompensera för papperskatalogerna.

– Jämför man med de europeiska telefonkatalogbolagen kan man i alla fall se att Eniro har kommit längst fram med övergången från papperskataloger till internet. Eniro har en rätt stor del av sina intäkter från internet, säger analytikern.

Han pekar på att Eniros förra företagsledning brukade fram att det norska dotterbolaget Findexa har 60 procent av intäkterna från internet och 40 procent från pappersannonserna.

ANNONS

– De brukade säga att det motiverar att Eniro inte behöver göra någon nedskrivning av Findexas värde i bokföringen, säger analytikern.

Förutom annonser i papperskatalogerna och på internet, har Eniro även intäkter från nummerupplysning med information om telefonnummer via telefon.

Kärrbrink var tidigare vd för Svenska Spel, och har än så länge varit ganska anonym som Eniro-vd.

Analytikern har ändå en försiktigt positiv inställning till Kärrbrink, men räknar med att Kärrbrink kommer att göra sin stora ”offentliga premiär” i samband med Eniros kapitalmarknadsdag den 6 november.

En annan anonym aktieanalytiker frågar sig om Eniro kommer med besked om en engångsnedskrivning i samband med kapitalmarknadsdagen 6 november eller i samband med rapportpresentationen 29 oktober.

Det kan bli så att beskedet kommer under kapitalmarknadsdagen, fast nedskrivningen kommer att genomföras i resultatrapporten för fjärde kvartalet.

Eller så kommer beskedet om nedskrivningen redan i resultatrapporten för tredje kvartalet.

– Och i så fall måste nedskrivningen i praktiken ha genomförts senast 30 september, säger analytikern.

ANNONS

Han bedömer att nedskrivningen blir hänförlig till Findexa, och är en varm förespråkare av nedskrivningen av ett särskilt skäl.

– En nedskrivning av ”goodwill” som det handlar om här görs genom ett avdrag mot bolagets fria egna kapital, och med en tillräckligt stor sådan nedskrivning kommer Eniro inte längre att kunna ge någon utdelning eftersom utdelningen bara kan göras från fritt eget kapital, säger analytikern.

Eniros fria egna kapital uppgår till 2-3 miljarder kronor, och analytikern ordinerar alltså att Eniro helst gör så stora nedskrivningar så att hela det fria egna kapitalet elimineras.

– Det måste bli miljardbelopp för att det ska ha någon effekt. Några hundratals miljoner räcker inte.

Hans resonemang är att det bara är bra för Eniro om bolaget inte längre kan ge någon utdelning, eftersom de pengar som verksamheten genererar då helt kan gå till att betala av på skulden.

– Om Eniro på det sättet kan undvika utdelning till och med år 2012, kommer bolaget då att ha en tillräckligt låg skuld för att kunna omförhandla lånevillkoren till goda villkor då.

– Det här är det bästa för Eniro som då kan amortera av på sin gigantiska nettoskuld, säger analytikern.

– Då spelar det ingen roll hur mycket storägarna skriker efter mera utdelning.

ANNONS

Eniro har inte haft någon egentlig huvudägare på länge, men utländska hedgefonder har varit bland de största ägarna och har efterfrågat stora utdelningar.

Analytikern pekar på att andra telefonkatalogbolag internationellt också har minskat eller tagit bort utdelningen.

Den sistnämnde analytikern har rekommendationen ”neutral” för Eniros aktie.

Realtid.se skrev häromdagen om byggbolaget NCC där analytikerna noggrannt bevakar dess skuldnivå. Men NCC har åtminstone ett värde på börsen på 6-6,5 miljarder kronor jämfört med skulder på 6 miljarder vid halvårsskiftet. Eniro har alltså ett börsvärde på 3-3,5 miljarder och skulder på 10,5 miljarder.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS