Realtid

Fler räntehöjningar att vänta

administrator
administrator
Uppdaterad: 26 okt. 2006Publicerad: 26 okt. 2006

UPPDATERAD Riksbanken höjde som väntat den viktigaste styrräntan, reporäntan, med 0,25 procentenheter till 2,75 procent och aviserar fler höjningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Räkna med nya räntehöjningar från Riksbanken.

Nästa sommar kan den rörliga boräntan ligga på 4,50 procent.

– Det är rimligt att räkna med att räntan behöver höjas ytterligare, ungefär på det sätt som marknaden väntat sig, anser riksbankschefen Stefan Ingves.

Orsaken till räntehöjningen är en fortsatt god konjunktur, med god tillväxt och ljusnande arbetsmarknad, och en sakta stigande inflation.

Robert Bergqvist, analyschef på SEB, anser att Riksbanken nu satt på autopiloten.

– Det innebär att det blir nya räntehöjningar i december och i februari, säger han.

Med andra ord kommer boräntorna att fortsätta uppåt även under nästa år. Det kan handla om rörliga boräntor kring 4,50 procent till nästa sommar.

En av de faktorer som Riksbanken håller ett öga på är prisutvecklingen på fastighetsmarknaden. De senaste åren har priserna på fastigheter ökat kraftigt, liksom bostadsutlåningen. Det är något som kan bli ett orosmoment på sikt, bortom den tvåårshorisont som Riksbanken har för sin bedömning.

ANNONS

– Jag är inte orolig för utvecklingen just nu, däremot är det så att om den utveckling vi har i dag fortsätter under lång tid, då finns det skäl att fundera kring det, säger riksbankschefen Stefan Ingves.

Oron gäller bland annat hur kraftiga prisfall skulle slå mot personer med stora bostadslån.

– Då vet vi att det leder till ekonomiska bekymmer av alla möjliga olika slag. Det är en situation som man helst vill undvika, säger Ingves.

Analytikerna på Handelsbanken anser att bedömningarna i inflationsrapporten var lite försiktigare än väntat.

– Framför allt har de en väldigt försiktig inställning till arbetsmarknaden och påverkan från budgeten, säger Marcus Hallberg, valutaanalytiker på Handelsbanken.

Enligt Ingves räknar inte banken med några dramatiska förändringar på grund av den avtalsrörelse som snart startar på arbetsmarknaden. Inte heller har den nya regeringens budget påverkat bedömningarna särskilt mycket.

– Det finns vissa inslag där som leder till att konsumtionen blir lite högre, men det finns också annat som pekar i en annan riktning, säger Ingves.

– Det innebär att när man väger ihop det här så ser vi inte några fundamentalt större skillnader nu, jämfört med de bedömningar vi gjorde i juni.

ANNONS

Efter presentationen av Riksbankens inflationsrapport sjönk marknadsräntorna något och kronan tappade en aning mot euron.

TT

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS