Advokatsamfundets generalsekreterare lyckades under det år hon själv beskriver som "präglat av kris och utveckling" för medlemmarna tjäna ännu mer pengar – själv.
Fint resultat för Anne Ramberg
Mest läst i kategorin
Anne Ramberg beskriver i sin inledning av Advokatsamfundets verksamhetsberättelse för 2009 hur året har präglats av en världsomspännande finansiell kris, något som drabbat framför allt advokatbyråer som fokuserat på företagsöverlåtelser och därmed sammanhängande tjänster.
”För övriga advokatbyråer måste man nog konstatera att de kom undan med blotta förskräckelsen”, skriver Ramberg.
Själv tycks Ramberg ha kommit undan med en löneförhöjning: hennes inkomst av tjänst uppgick 2009 till 2,296 miljoner kronor, jämfört med 2,203 miljoner året innan. Utslaget per månad blir det 191.000 kronor i stället för 184.000 kronor, eller en löneförhöjning på drygt fyra procent.
Det kan ställas i relation till en skicklig kostnadshantering på samfundet under 2009: posten ”externa kostnader” i resultaträkningen sjönk från 74,5 till 67,6 miljoner kronor.
Detta till trots har Advokatsamfundet genomfört ett stort antal utbildningar, och Ramberg själv har haft förmånen, skriver hon, att inneha en rad viktiga och lärorika uppdrag i bland annat Domarnämnden, Ekobrottsmyndighetens insynsråd, Rikspolisstyrelsens etiska råd samt som expert i olika utredningar.
Detta är ”bara några exempel på Advokatsamfundets engagemang i rättsväsendet”.
Samfundets personalkostnader ökade, kanske som en naturlig följd av de många engagemangen osv, från 18,6 till 19,7 miljoner. Den största delen, 61 procent, av intäkterna på 100,1 miljoner (upp 1 procent från 2008) kom från serviceersättningar, som var 10.000 kronor per advokat. Årsavgiften uppgick till 4.400 kronor per advokat, oförändrat från 2008.
Verksamhetsberättelsen nämner inget om generalsekreterarens lön. I den styrelse som kan antas sätta den (inte heller detta berörs) sitter nio ledamöter med varsin suppleant, och varje föredragningslista till styrelsens möten uppges innehålla cirka 100 ärenden.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.