Ekobrottsmyndigheten åtalade i dag en tidigare högt uppsatt chef i Fingerprint Cards. "Han nekar till brott", säger Hans Strandberg som anlitats som privat försvarare.
Fingerprint-insider åtalad
Mest läst i kategorin
För en månad sedan blev det känt att Ekobrottsmyndigheten begärt en anställd hos Fingerprint Cards häktad för grovt insiderbrott. I dag åtalades han för att ha röjt insiderinformation om bolaget till en vän som också åtalas i samma mål. Enligt åklagaren har de båda delat på vinsterna från upprepade insideraffärer i Fingerprint-aktien.
Det är Fingerprint Cards tidigare marknadschef Lars Lundgren som misstänks för att ha utnyttjat information han fått i jobbet för att göra privata vinster på börsen. Lundgren har arbetat inom bolaget sedan 2004 och fick så sent som i november titeln vice president business development. I hans nya arbetsuppgifter ingick att ”skapa och utveckla FPC:s olika allianser och partnerskap”.
Idag är Lars Lundgren inte längre anställd i bolaget utan sitter sedan några veckor häktad misstänkt för att att läckt insiderinformation till en vän rörande Fingerprint Cards affärer.
– Han nekar till brott och påstår att han inte på något sätt har medverkat till några konstigheter, säger Lars Lundgrens försvarsadvokat Hans Strandberg från Nordia Advokatbyrå.
Handeln ska ha skett vid totalt elva tillfällen under perioden april 2010 till mars 2012, enligt åklagare Cecilia Trossmark vid Ekobrottsmyndigheten.
Handeln har skett dels genom den medåtalade vännens privata aktiedepå, dels genom vännens helägda bolag.
Enligt åtalet kan handeln alternativt ha skett genom att Lars Lundgren gett råd till sin vän att handla i aktien.
”I vart fall har Lars Lundgren obehörigen röjt information som han insett eller borde ha insett varit insiderinformation”, skriver åklagaren.
Åklagaren hävdar dessutom att brottsligheten är grov då den skett systematiskt och på grund av att ”den obehöriga vinsten” uppgått till ett betydande belopp om drygt 1 miljon kronor.
Vid första handelstillfället ska Lars Lundgren ha berättat för sin vän om att Fingerprint Cards fått en sydkoreansk order om 3,5 miljoner kronor. Duon förvärvade aktier i bolaget för 738.732 kronor. När affären blev offentliggjord två dagar senare gjorde de en vinst om cirka 140.000 kronor.
Vid andra handelstillfället ska Lars Lundgren ha berättat om en ny order i Kina värd 11 miljoner kronor. Vinsten uppgick till cirka 400.000 kronor för de två männen.
Det tredje handelstillfället rörde också en ny order i Kina värd 8,3 miljoner kronor. Duons vinst denna gång blev cirka 67.000 kronor.
Det fjärde handelstillfället rörde Fingerprint Cards delårsrapport där man levererade sitt bästa kvartal någonsin. Vinsten efter den handeln uppgick till cirka 16.000 kronor.
Det femte handelstillfället rörde en order i Kina värd 9 miljoner kronor. Duon erhöll en vinst om cirka 182.000 kronor.
Samma handelsmönster fortsatte vid ytterligare sju tillfällen. Allt enligt åtalet.
Åklagaren har lagt fram en rad olika bevis för att det rört sig om insiderbrott.
Vad säger du om åklagarens bevisläge?
– Det är svårt att säga. Det har ju gjorts ett stort antal affärer i den här aktien av en god vän till honom som han står väldigt nära och har mycket kontakt med. Det är därför de anser att de har ett slags samarbete och det är den tanken som EBM har. Men det förnekar båda två, säger Hans Strandberg.
Enligt försvarsadvokaten uppger Lars Lundgrens vän att han handlat helt på egen information och ”bara på känsla”.
– Sedan har han handlat en del kring rapportperioder och så men det är rätt vanligt att handeln ökar kring rapportperioder, det behöver inte betyda att det är något fel.
Bland åklagarens bevisning finns rapporter från Burgundy och Swedbank som visar att handeln har avvikit från det normala samt att Lars Lundgrens vän handlat i närtid till de kurspåverkande offentliggörandena.
Det finns även ett depåutdrag som visar att depån öppnades strax innan första handelstillfället.
I åklagarens bevisning finns även en rad e-postkonversationer mellan Fingerprint Cards vd Johan Carlström och Lars Lundgren som visar att han har haft insiderinformation rörande de aktuella bolagshändelserna.
Hans Strandberg uppger att hans klient inte nekar till att han haft insiderinformation men han menar att han aldrig läckt denna.
I sin granskning har även åklagaren fått fram postväxel och utkast till skuldebrev samt Lars Lundgrens kontoutdrag som visar att han fört över 300.000 kronor till sin vän dagen innan första handelstillfället. Detta belopp motsvarar hälften av det som sattes in på vännens aktiedepåkonto inför första handelstillfället.
En postväxel visar även att 105.000 kronor har betalats från vännens konto till Lars Lundgrens konto efter fjärde handelstillfället.
– De är goda vänner och tillbringar ledig tid tillsammans och gör båtaffärer tillsammans. De har lämnat förklaringar till just det där med postväxlar, säger Hans Strandberg.
Åklagaren pekar även på sms och e-post-meddelanden mellan vännerna samt en hemlig telefonövervakning som visar att de haft kontakt mellan handeln.
Hans Strandberg menar dock att männen är goda vänner och därför var inte denna kontakt unik.
Rättegången inleds i tingsrätten nästa vecka.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.