Realtid

Finansinspektionen får mothugg

administrator
administrator
Uppdaterad: 10 okt. 2006Publicerad: 10 okt. 2006

Finansinspektionen kritiserar mäklarfirmor för bristfällig information om ett optionsliknande instrument, som blivit allt populärare bland småsparare. Men inspektionen får mothugg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Finansinspektionen, FI, gick på tisdagen ut och kritiserade mäklare för deras bristfälliga information vad gäller så kallade warranter (se faktaruta). Framförallt är det småsparare som lockas att placera i warranter, och som riskerar att förlora pengar på grund av att de saknar den nödvändiga kunskapen. Men FI: s kritik får inte stå oemotsagd.

– Det är ett slag i luften, säger Viktor Östebo, vice vd för Derivatinfo.com, som sysslar med information av just den typ som FI efterlyser.

– Varför vill man att emittenterna, alltså utgivarna, av warranter ska informera om sina egna produkter när vi, som är en oberoende aktör, redan tillhandahåller denna information, fortsätter han.

Viktor Östebo håller emellertid med om att kunskapen om warranter är bristfällig bland många småsparare, men poängterar samtidigt att det är upp till spararna att själva informera sig, inte minst som denna information finns tillgänglig.

Östebo framhåller också att det faktiskt är firmorna Carnegie, Societe Generale, UBS samt Nordic Derivates Exchange, NDX, i fler fall just de firmor som FI kritiserar, som bidrar med informationen till Derivatinfo.com.

– De som söker information hos oss kan också göra jämförelser mellan emittenternas produkter, något som inte skulle gå om informationen kom direkt från respektive emittent, säger Östebo, som också menar att om varje enskild firma gick ut med information så skulle detta i förlängningen slå tillbaka mot småspararna. Det skulle nämligen innebära högre kostnader som skulle tas ut i form av högre avgifter, menar Östebo.

Handeln i warranter, som har funnits i Sverige sedan 1995, har ökat kraftigt de senaste åren. Under första halvåret 2006 var omsättningen 20 miljarder kronor varav den största delen kom från mindre investerare.

Kritiken från FI kom på tisdagen i form av en rapport, där prospekt från fem emittenter hade granskats.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS