Finanssektorn driver tillväxten i övriga näringslivet. Andreas Hatzigeorgious mål för Stockholms finanssektor är att inom fem år ska Stockholm vara bland topp fem i Europa.
Finansdagen 2018: “Det måste vara slut på mobbningen av branschen"
Mest läst i kategorin
Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom och tillträdande vd för Stockholms Handelskammare öppnade Finansdagen 2018 i Stockholm, i regi av PwC, med ett brandtal för finanssektorn.
– Det måste bli slut på mobbningen av finansbranschen, säger han.
Stockholm är Sveriges tillväxtmotor och finansbranschen är högoktanigt bränsle. Det menar Andreas Hatzigeorgiou, Stockholms Handelskammare. Tillsammans med bland andra advokatbyråerna Vinge och Mannheimer Swartling samt McKinsey driver Handelskammaren ett projekt som syftar till att placera Stockholm på topp fem bland europeiska finanscentrum.
För att visionen ska bli verklighet krävs att att politikerna lämnar branschen lite i fred:
– Det måste bli slut på mobbningen av bank- och finansbranschen. Det har varit otroligt populärt att sparka på bankerna efter finanskrisen. En del kritik har varit befogad, men man får inte tappa bort mitt i all kritik, den nytta som branschen gör, säger Andreas Hatzigeorgiou.
Finanssektorn sysselsätter 95 000 personer i Sverige, varav 50 000 i Stockholm. Sektorn representerar en procent av näringslivet men står för fyra procent av förädlingsvärdet vilket gör finanssektorn till en av de mest produktiva, som driver tillväxt i övriga sektorer. Exempelvis köper finansbranschen it-tjänster för motsvarande 30 miljarder kronor om året.
Men det finns också hot mot sektorns utveckling och tillväxt. Andreas Hatzigeorgiou listar några av dessa:
- Bostadsmarknaden
- Kompetensbristen
- Nordeas flytt
- Kriminalitet
- Global oro
– Och, för Guds skull, riv förslaget om en bank – och finansskatt avslutar Andreas Hatzigeorgiou sitt anförande.
Därefter klev Vice riksbankschef Kerstin af Jochnick upp på scenen. Hon gav ett lugnande besked och flaggade som väntat för att det snart kommer räntehöjningar.
Är riksbankens arsenal uttömd när långkonjunkturen kommer?
– Vår bedömning är att svensk ekonomi är stark. Vi ser framför oss en fortsatt god tillväxt och vår bedömning är att vi höjer i december och februari och att det blir ytterligare två räntehöjningar under nästa år.
Kerstin af Jochnick talade också om framtidens betalningsmedel och möjligheten att Riksbanken skulle kunna komma att lansera en e-krona. Hon tycker inte att kryptovalutor, som till exempel Bitcoin, är att betrakta som en valuta utan bör istället ses som en riskfylld tillgång.
“Ingen digitaliseringsresa utan cybersäkerhet”
Finansbranschens kunder är överrepresenterade när det gäller cyberrisker. Därför måste digitaliseringsresan åtföljas av en cybersäkerhetsstrategi.
Carolin Runnquist är Financial Crime Leader på PwC Sverige. Hon vänder sig direkt till publiken på Finansdagen. Ni behöver veta vilka hot ni är utsatta för, säger hon:
– För varje app ni utvecklar har ni hotaktörer som är där och letar efter svagheterna. Till varje process ni lägger ut och gör online, för varje steg ni automatiserar desto mer sårbara blir ni, desto fler inträdespunkter ger ni hotaktörerna.
Finansbranschens kunder är överrepresenterade när det gäller cyberrisk, vilket ger branschen ett ansvar. Men det ligger också i företagets direkta intresse att arbeta proaktivt med riskerna.
Hon refererar till en studie som visar på en skillnad på 13 procent i aktievärde mellan företag som haft proaktivt säkerhetsarbete som plats och de som inte haft det.
Hur gör man då för att mota cyberriskerna i grind? Carolin Runnqvist ger fem tips:
- Att vara förberedd är nyckeln – sitt inte och se era krisövningar som något som bara handlar om att kunna kryssa compliance-rutan utan passa på att verkligen lära er något.
- Integrera cybersäkerheten – hela ledningen hela styrelsen behöver förstå dess strategiska betydelse.
- Var vaksam på underleverantörer.
- Se den mänskliga faktorn – ni måste få alla att förstå varför det är viktigt
- Se till att samverka med varandra – försök att hitta trygga forum för attd ela erfarenheter med varandra och dra lärdomar tillsammans.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.