FI vill nu uppmärksamma branschen på ett urval relevanta regler och vad FI förväntar sig av företagen framöver.
FI uppmärksammar fonder på regler om likviditetsriskhantering
Mest läst i kategorin
Finansinspektionen har, efter initiativ av Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma), utvärderat hur värdepappersfonder i Sverige följer de regler som finns för hantering av likviditetsrisker. Tillsynsaktiviteten som genomförts under året har varit indelad i två steg och syftat till att säkerställa att värdepappersfonder följer de regler som finns för hantering av likviditetsrisker.
I ett första steg analyserade FI samtliga svenska förvaltare av värdepappersfonder och specialfonder genom en kartläggning. I ett andra steg har FI genomfört en fördjupad analys av nio förvaltare av värdepappersfonder som placerar i företagsobligationer eller aktier i mindre bolag. Det skriver myndigheten på sin hemsida.
FI understryker vikten av att samtliga bolag tillämpar de riktlinjer för likviditetsstresstester som trädde i kraft den 30 september 2020. FI kan under 2021 komma att följa upp bolagens tillämpning av riktlinjerna.
FI kan också komma att följa upp enskilda bolag genom undersökningar i syfte att granska enskilda bolags hantering av likviditetsrisker.
Tillämpliga regler och FI:s förväntningar när det gäller likviditetsriskhantering i fonder
Uppstart av fonder
Att starta en fond är en väsentlig del av fondverksamheten. Ett fondbolag ska ha sunda rutiner bland annat för förvaltning av verksamheten och redovisning samt intern kontroll. I detta ligger bland annat en skyldighet att bevara relevanta uppgifter som avser fondverksamheten och den interna organisationen i minst fem år. Vid uppstartande av en fond kan dokumentation till exempel avse analys av fondens tilltänkta likviditetsprofil, de interna ramar och limitgränser som beslutats eller analys av tilltänkta tillgångar och investerares påverkan på likviditetsrisken i fonden.
Analys före investering
Ett fondbolag ska driva sin verksamhet på ett hederligt, rättvist och professionellt sätt och även i övrigt så att allmänhetens förtroende för fondmarknaden upprätthålls. I detta ligger bland annat att innan en placering ta fram prognoser och analyser avseende bland annat likviditetrisk. Bolagen bör ha en process för när eller för vilka typer av instrument analyser ska utföras. FI vill understryka vikten av att dessa analyser dokumenteras.
Matchning av tillgångar och skulder
Ett fondbolag ska, i enlighet med 5 kap. 2 § första stycket LVF, ha ett system för riskhantering som gör det möjligt för fondbolaget att vid varje tidpunkt kontrollera och bedöma den risk som är knuten till de positioner som tas i en värdepappersfond och hur positionerna påverkar fondens riskprofil.
Fondbolaget ska vidare säkerställa att fondens tillgångar och skulder överensstämmer med fondernas inlösenmöjligheter. Det är därför viktigt att bolagen har robusta processer och tekniker för att bedöma detta.
På skuldsidan kan det avse information om förväntade beteenden bland olika typer av andelsägare, men också hur andra åtaganden påverkar fondens likviditet. På tillgångssidan förutsätter det att både de individuella instrumenten liksom portföljen som helhet analyseras.
Tillförlitlighet av data
Bolagens analysska bland annat baseras på välgrundade och tillförlitliga uppgifter, både i kvantitativa och kvalitativa termer. FI förväntar sig att bolagen har en lämplig process för att säkerställa att inhämtad information är tillförlitlig och aktuell.
Stresstester
Fondbolaget ska lämplig utsträckning utföra stresstester som gör det möjligt att bedöma varje fonds likviditetsrisk under extraordinära omständigheter.
För att stresstesterna ska vara givande bör de beakta fondspecifika riskfaktorer och innehålla ett tillräckligt brett urval av scenarier för att fånga, de för fonderna relevanta, riskerna på ett korrekt sätt. Det innebär bland annat att tillräcklig hänsyn ska tas till både hur fondförvaltningen specifikt och marknaden i stort kan förväntas agera. För fonden ska detta avse att hypotetiska avyttringar genomförs med hänsyn till kvarvarande andelsägares intressen och portföljens kvarvarande sammansättning. För marknaden ska detta avse realistiska antaganden för att omsätta tillgångar under stressade marknadsförhållanden.
Regelbunden rapportering till styrelse
Att bolagens ledning får ta del av de riskbedömningar riskhanteringsfunktionen utför är fundamentalt för en effektiv riskhantering. Bolagen förväntas också ha lämpliga kontroll- och eskaleringsprocesser för att på ett effektivt sätt kunna identifiera, eskalera och hantera brister inom en rimlig tidsperiod.
Information till investerare
För att en investerare ska kunna fatta ett välgrundat investeringsbeslut är det viktigt att information om de likviditetsrisker som kan uppstå i en fond tydligt framgår av fondens faktablad. Att i faktabladet endast ge en generell beskrivning av likviditetsrisker utan koppling till den specifika fonden ger inte konsumenten förutsättningar att fatta ett välgrundat beslut.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.