Realtid

Fem bra sätt att slöa på jobbet

administrator
administrator
Uppdaterad: 14 aug. 2006Publicerad: 14 aug. 2006

Krönika av Marika Ehrenkrona

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ångest för att du har börjat jobba i dag? Upp med hakan – inte behöver du arbeta, bara för att du befinner dig på din arbetsplats. Det finns massor av artiga och intelligenta sätt numera att glida undan med både tidkortet och månadslönen i behåll.

Tänk bara på att aldrig vägra eller försöka slarva undan ett jobb. Var i stället ständigt glad och villig när chefen kommer ångade med sitt nya projekt, som han eller hon lämpligt nog har haft hela sommaren på sig att klura ut.

Då börjar vi.

Alltså, det är morgonmöte och projektledaren har just förslagit att du ska ta på dig en arbetskrävande uppgift. Titta nu inte ner i kaffemuggen, knyt inte näven i fickan, och svara inte som du brukar med ett kuvat ”jo, jag ser att ingen annan kan göra det, så då får jag väl ta det då”.

Utan gör så här.

Skin upp, titta piggt projektnissen rakt i ögonen och inled med:

”ja, gärna, det var en ovanligt begåvad idé, den vill jag gärna hugga in på direkt…”

Fortsätt sedan i en engagerad, men lite mer allvarlig ton:

ANNONS

”…det var bara en sa… som du kanske inte hade tänkt på…. men som vi måste klara ut först….”

Konstpaus, för att öka spänningen.

Sen kommer repliken som avvärjer jobb-hotet:

En ny replik för varje dag – så klarar du hela veckan utan att bli störd.

Måndag. ”…jag har nog inte behörighet för det”

Det här är en fullständig jobbkrossare. I stället för att vägra ett jobb, har du räddat chefen från att begå ett allvarligt fel. Argumentet är alltid gångbart. De flesta av oss är otroligt obehöriga till det mesta, även på jobbet. Arbetsplatsen skulle ju inte fungera om man la ned tid på att göra folk behöriga hit och dit. Alltså springer det runt massa människor och gör saker som de visserligen klarar av men inte är behöriga för. Och för de flesta ny uppgifter finns det absolut ingen som är behörig.

Tisdag. ”…jag har inte fått utbildning på det”

Arbetsgivaren är ju skyldig att leda och fördela arbetet och ge dig rimliga möjligheter att klara av jobbet. Ska något nytt göras – ja, då behöver man givetvis utbildning. Det kan vara ett nytt dataprogram, en ny växel, kaffeautomat eller bokföringsprogram. Och det är lång tid till nästa kurs…

ANNONS

Onsdag ” …hur ser det ut med säkerheten?”

Säkerhet är ett fantastiskt argument för att slippa jobba. Det mesta man gör innebär ju en eller annan säkerhetsrisk, och ansvarsförhållandet måste redas ut innan man kan börja med uppgiften – av hänsyn till företagets medvetna säkerhetstänkande så klart.

Torsdag. ”…täcker försäkringarna det här?”

Kasta in försäkringsfrågan på mötet och idéerna faller platt som en skadeanmälan. Visualilsera alla amerikanska advokater som kan stämma företaget på miljonbelopp för att kaffet i automaten var för varmt på kundmötet Kanske vi ska utreda försäkringarna först innan vi sätter igång, säger du eftertänksamt. Kvällen är räddad.

Fredag. ” …jag har gjort en analys och kommit fram till att det inte stärker vårt varumärke. ”

Det här är idédödaren på högsta nivå. Har någon sagt ”varumärket” så är saken avgjord. Varumärket är den enda högre makt som till och med en koncernchef böjer sig oreserverat för. Ingen vet dock mer konkret vad det innebär att stärka varumärket, men om man säger det med tillräckligt stor kraft på mötet, så blir en absolut sanning.

Så blir det då dags att hälla sågspån i maskin (som man sa på bruket) och ta helg.

I helgen får du gott om tid för barnen, ni kan till exempel sjunga den där skojiga visan från förr: ”Måndag gör jag ingenting, tisdag ser jag mig omkring, onsdag går jag ut och vandrar…”

ANNONS

Marika Ehrenkrona

<mailto:[email protected]>

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS