Realtid

Federley välkomnar reklam på SVT:s sajt

Olle Blomkvist
Uppdaterad: 11 dec. 2006Publicerad: 11 dec. 2006

Ordförande i centerpartiets ungdomsförbund och riksdagsledamoten Fredrick Federley välkomnar idén om att Sveriges Television ska släppa in reklam på sin sajt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Reklamfrågan kan snart komma upp på riksdagens bord. Fredrick Federley ligger i startgroparna för hårda interna förhandlingar med resten av centerns riksdagsledamöter om hur centerns och den borgerliga regeringens mediepolitik ska se ut de kommande åren.

– Det är klart att SVT och Sveriges Radio kan ha annonser på sina sajter. Jag har ingenting emot sponsring av till exempel sportevenemang och stödgalor. Och jag ser ingen principiell skillnad mot sponsring och att ha annonser på nätet, säger Fredrick Federley, som har gjort sig känd som en aktiv public service-debattör med starka åsikter om Sveriges Televisions framtid.

För närvarande slipar de borgerliga mediepolitikerna argumenten inför de hårda förhandlingar om den nya regeringens mediepolitik som börjar efter årsskiftet.

Först kommer de borgerliga partiernas riksdagsledamöter att mejsla ut partiernas linje internt i frågan om bland annat de svenska public service-bolagens framtid. Därefter kommer företrädare för de fyra allianspartierna sätta sig ned för att tillsammans med kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, mejsla ut en gemensam mediepolitik. Och förhandlingarna väntas bli hårda om bland annat synen på en licensfinansierad publik service-TV i allmänhetens tjänst.

– Jag tycker att vi ska ta grundfinansieringen för public service över skattsedeln och omedelbart lägga ned Radiotjänst i Kiruna som samlar in licensavgifterna. Annonser på nätet kan då komplettera intäktssidan, säger Fredrick Federley.

Men han vill inte nöja sig med att enbart finansiera SVT över skattsedeln och den vanliga statsbudgeten. Han vill gå betydligt längre än så.

– Man måste fråga sig vad public service egentligen är. Jag hävdar till exempel att Lars Adaktusson kommer ägna sig åt public service i TV 8.

Fredrick Federley ser en helt ny modell för svenska public service-medier. Staten ska i hans framtidsvision köpa public service-program via en statlig nämnd. Nämnden ska lägga ut beställningar på kvalificerade samhällsprogram på den öppna marknaden. Därefter ska samtliga rikstäckande svenska tv-aktörer kunna lämna en offert på programmen i fråga.

ANNONS

Enligt Federleys definition av public service handlar det framförallt om kvalificerade samhällsprogram som inte kan bära sig själva på en kommersiell marknad, för att de till exempel riktar sig till en alltför smal målgrupp.

– Upphandlingsnämnden kan beställa till exempel tio timmar teckenspråk i veckan och nyhetsprogram på samiska. Sen får alla rikstäckande tv-kanaler vara med och slåss om det här.

I förlängningen ser också Fredrick Federley en utförsäljning och privatisering av Sveriges Television framför sig.

– I grund och botten tror jag inte att en privat Ettan och Tvåan skulle skilja sig så mycket från hur det ser ut i dag. När jag tittar på fyrans Nyheterna och Rapport och Aktuellt, så är i princip de fyra, fem första nyheterna alltid lika. Det visar att oavsett ägare så erbjuder man god journalistik. Ägarna vill behålla tittarna. De styr aldrig innehållet i detalj, utan de vill enbart behålla sina tittare och det gör de genom att leverera kvalitet till tittarna.

Men han är medveten om att hans ganska radikala idéer om hur framtidens svenska tv-landskap bör se ut kommer möta en hel del motstånd bland andra borgerliga riksdagsledamöter.

– Vi för en diskussion i riksdagsgruppen om det här just nu. Det finns väldigt olika åsikter i riksdagsgruppen, och vi håller nu på att arbeta fram centerns hållning i den här frågan inför den diskussion som alliansen ska ha efter årsskiftet.

Andreas Henriksson

frilansjournalist

ANNONS

[email protected]

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS