”FBI's utredning är avslutad. I sådana här fall jobbar vi väldigt intimt med polisen och åklagarna i landet i fråga, men när förövaren väl arresterats och åtalats släpper vi saken,” säger Paul Bresson, talesman för FBI när det gäller internetbrott till Realtid.se. Dessutom kommenterar 18-åringens advokat Thomas Olsson åtalet.
FBI-utredningen avslutad
Mest läst i kategorin
NEW YORK och STOCKHOLM FBI:s Paul Bresson kan dock inte säga om andra delar av undersökningen pågår eller ej.
– Vi låter domstolarna ta över, säger Bresson utan att precisera sig.
Och på justititedepartementet säger Jaclyn Lesch till Realtid.se att man ”av princip inte kommenterar existensen av utredningar.”
Den svenske hackaren ”Rebel” lyckades som 16-åring genomföra ett av de mest uppmärksammade dataintrången i USA och lyftes nyligen fram som exempel på nätkriminalitet av FBI-chefen Robert Mueller vid ett tal i Boston den 17 oktober.
”Rebels” verksamhet var enligt en rapport i New York Times den 10 maj 2005 en del i en serie europeiska attacker som börjkade med att hackaren ”Stakkato” tog sig in hos Cisco Systems datanät och där snappade åt sig programkod och lösenord vilka gav ”root access” till en rad strategiska nät.
Intrången avslöjades av experter vid flera av USA:s superdatorcentra som är uppkopplade mot supernätet TeraGrid.
De förbluffade experterna kunde medan de undersökte intrången se på sina datorskärmar hur någon knäckte lösenorden till de Cisco-serverdatorer som skötte nätet. Delar av den information som stals postades senare på en rysk webbsajt.
Det är inte klart om den svenske hackaren agerade tillsammans med andra, eller om han helt enkelt utnyttjade de redskap som ”Stakkato” tagit fram, men vi vet att tusentals datasystem berördes av attackerna, inklusive strategiska militära system i USA och den amerikanska rymdflygstyrelsens system.
Det har när detta skrivits inte gått att få FBI att ge några detaljer om undersökningen, utöver vad FBI-chefen Robert Mueller sa i Boston då han sade att ”två års intensiva undersökningar avslöjade ett nät av misstänkta från Storbritannien till Rumänien. I slutändan visade det sig att ’Rebel’ var en 16-åring boende i Sverige.”
Luckorna som släppte in hackarna ska nu ha pluggats igen, men experter oroas över hur lätt det varit att penetrera system som räknas som säkra. De har också noterat hur svårt det varit att spåra förövarna och det var ett tema som FBI-chefen spann vidare på i sitt tal. Han krävde att internettjänster ska spara sina arkiv under längre tid än idag, så att FBI kan gå igenom dem för att spåra cyberbrottslingar.
De anonyma experter som tidningen citerar säger att det inte så mycket var en ny typ av attack, utan att Stakkato organiserat den automatiserade stölden av login-information och lösenord på ett ovanligt smart sätt via system i sju länder.
När Realtid.se når 18-åringens advokat Thomas Olsson på Leif Silberskys advokatbyrå per telefon, känner han inte till exakt vad se om skett i den amerikanska utredningen efter FBI:s förhör med 18-åringen i somras. Han säger sig inte heller ha någon aning om vem Stakkato är.
Hur tolkar du att FBI:s del i utredningen är avslutad?
– Det är mer än jag jag känner till, säger Thomas Olsson
Hur tar 18-åringen det svenska åtalsbeslutet?
–Han har inte fått ta del av åtalsbeslutet än så han har inte kunnat ta det på något särskilt sätt.
Vilka är dina argument för att han ska frias i den kommande rättegången?
–Han har inte gjort sig skyldig till något brott. Problemet är att vi via media fått reda på att det har väckts åtal. Vi fick del av det först i dag så vi har inte hunnit diskuterat innehållet i åtalet
När du säger att han inte gjort sig skyldig till något; är det att ni ifrågasätter att intrången skett eller att åtalet riktar sig mot fel person?
–Vi har inte någon uppfattning om det har skett några intrång eller inte. Det enda min klient kan berätta är att han inte gjort sig skyldig till några intrång.
Hur många var inblandade?
–Jag har ingen uppfattning om vem eller vilka som har tagit sig in i de här datorerna.
De har tagit fel snubbe?
– Ja, om man ska uttrycka sig enkelt.
Medan åklagaren Chatrine Rudström säger att din klient sagt att han inte var ensam. Kommer ni att presentera uppgifter som pekar ut andra?
–Det är åklagarens tolkning av min klients uppgifter, jag har inte uppfattat dem på det sättet. Åklagaren får väl lägga fram sin bevisning där hon hävdar att det är min klient som är skyldig.
Och den tänker du smula sönder?
–Ja. Kan åklagaren inte bevisa vad som skett så har inte vi något behov att säga vem som har gjort det. Problemet med att bevisa dataintrång är att kan ha skett var som helst av vem som helst. Den som har tillgån till en dator kan uppsöka en annan dator via internet, så jag ser fram emot att se vad åklagaren ha har för bevis. Hon har ju dator i beslag så det är bara för henne att visa var i datorn bevisen finns – jag har inte sett något bevis för att min klient gjort sig skyldig för något intrång.
Hans Sandberg
korrespondent New York
Olle Blomkvist