Realtid

Fastighetschef döms till fängelse och mångmiljonskadestånd

Sara Johansson
Uppdaterad: 20 dec. 2018Publicerad: 20 dec. 2018

Den tidigare chefen på Einar Mattson döms till fyra års fängelse för trolöshet mot huvudman och ska även betala skadestånd om 46,8 miljoner kronor till bolagets ägare, familjen Ränk.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Familjen Ränk, som är ägare till fastighetsbolaget Einar Mattsson, fick som målsägande rätt i domstolen i Stockholms tingsrätt tillsammans med Kammaråklagare Mathias Lidberg.

Målet rör trolöshet mot huvudman, grovt brott, och den åtalade är en tidigare chef på fastighetsbolaget som i sin anställning haft fullmakt att sköta familjen Ränks ekonomiska angelägenheter under åren 2015 och 2016.

Mannen dömdes till fyra års fängelse och ska betala skadestånd till Marianne Ränk om 26,2 miljoner kronor, Anders Ränk om 19,5 miljoner kronor och till Stefan Ränk om 1,1 miljoner kronor.

Målsägandenas ombud är Björn Riese.

Mannen döms då han utan samtycke från familjen överfört 46,8 miljoner kronor från deras respektive konton till sitt eget konto och upprättat falska lånehandlingar genom att förfalska deras namnteckningar. Han har sedan lämnat över dessa lånehandlingar till andra personer som underlag till registreringar i Nordeas internetbank och sedan själv godkänt överföringarna.

Mannen, som under 16 år har arbetat nära Stefan Ränk som i dag är koncernchef för Einar Mattsson, har erkänt gärningarna och medgett de yrkade skadeståndsbeloppen.

Stefan Ränk beskriver i förhör det stora förtroende han känt för mannen. Förtroendet hade han ärvt och det hade vuxit vidare efter hand. Det förtroendet som de som ägare hade för mannen hade även en påverkan på hur omgivningen uppfattade honom. Mannen hade arbetat längst på företaget och hade alltid varit en person, som arbetade nära ägarfamiljen och även grundaren av företaget.

– I efterhand kan man tycka att det borde ha blinkat en del kontrollampor, kanske inte bara i företaget utan även i banksystemet, när en medarbetare från ett företagskonto kan sätta in stora belopp på sitt privata konto och detta till och med i samma bank, säger Stefan Ränk i förhöret.

ANNONS

Själv säger mannen i förhör att han ”känner en förtvivlad ånger över att detta goda samarbete kunde sluta med det elände, som uppstod”. Han beskriver en kärleksrelation han hamnat i där kvinnan behövde låna pengar för att transportera guld till Sverige som hon tänkte avyttra här. Till en början lånade han ut pengar från sina egna konton, 6,5 miljoner kronor, men dessa räckte inte. Guldpartierna som skulle fraktas var, enligt uppgifter till honom, värda 70-75 miljoner kronor. Han skulle få så pass bra provision av guldet att han skulle inte behöva göra något mer ”än att leva ett gott pensionärsliv”.

”Anledningen till att han betalade så stora summor var att han trodde att det därmed skulle bli ett slut på hela processen med att få hit guldet”, framgår det av förhöret.

Nordea stoppade aldrig några betalningar från mannen till bedragerskan, däremot gjorde Citybank det.

Domstolen skriver i deldomen som lämnades i går eftermiddag att Mannen är skyldig till trolöshet mot huvudman samt att utredningen även visar att mannen i sin tur utsatts för brott. Då mannen själv uppger att han inte handlat i nöd och utredningen visar detsamma ska han dömas enligt det åtal som väckts mot honom.

Mannen försvarades av advokaten Carl Järnberg.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]