Realtid

Fast anställning inte längre bolånekrav

Realtid.se
Uppdaterad: 17 okt. 2006Publicerad: 17 okt. 2006

Nya anställningsvillkor ruckar på de gamla kreditbedömnings- modellerna och har slutligen gett eko på bankerna. "För bara något år sedan hade man stenhårda krav på att den som lånade skulle ha en fast anställning", säger Boo Ehlin, informationschef på Nordea.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fast anställning var länge ett krav för att få bolån beviljat från bankerna. Nya anställningsformer och allt hårdare konkurrens på bolånemarknaden har luckrat upp de gamla kreditbedömningsmodellerna.

– Det är definitivt ett trendbrott att allt fler har projektanställningar istället för fasta jobb. För bara något år så hade man stenhårda krav på att den som lånade skulle ha en fast anställning. Nu försöker följa med i förändringen, säger Boo Ehlin.

Nordea är inte den enda storbanken som följer utvecklingen på arbetsmarknaden. Både SEB, Handelsbanken, Swedbank, som Realtid.se talat med, är öppna för att låna ut pengar till de utan fast anställning. Mest flexibla är dock uppstickarna på bolånemarknaden.

Ikanobanken, som började erbjuda bolån för sex år sedan, har egentligen endast ett grundkrav.

– Det ska inte finnas någon betalningsanmärkning, men därefter görs en helhetsbedömning av kundens ekonomiska situation och köpobjektet, säger Jessica Svantesson, försäljningschef på Ikanobanken.

Det är inte heller kört för en ung person som precis kommit ut i arbetslivet. Även om han eller hon sitter på en projektanställning.

– Det har blivit lättare att få bolån eftersom det är allt fler som har projektanställning eller är egenföretagare. Men det har också att göra med hur bostadssituationen ser ut. Det har blivit vanligare att man köper en bostadsrätt direkt efter universitetet. Vi på bankerna har blivit tvungna att bli mer rappa i den här frågan och följa med i hur bostadsmarknaden ser ut, säger Rikard Josefsson, regionschef på SEB.

Förutom Ikanobanken och ICA banken utmanar även Bluestep och Bank 2 de gamla bankerna. De två sistnämnda säger sig ha nya modeller för kreditbedömning där de är mindre strikta när det gäller anställningsvillkor.

ANNONS

På Konsumenternas bank- och finansbyrå menar man att detta bidrar till förändringar på storbankerna.

– Naturligtvis medför konkurrens på marknaden att det kan finnas anledning för äldre institut att se över sina rutiner. Annars riskerar de att tappa kunder till andra, säger Annika Hernodh, chef för Konsumenternas bank- och finansbyrå, och tillägger:

– Samtidigt har det alltid funnits människor som inte passar in i de ramar som man tidigare krävt. Nu har den kundgruppen blivit större hos bankerna, så då är man också angelägen att förändra sig för att behålla dem.

Hur framtidens kreditbedömningar kommer att vara utformade har marknadens aktörer olika uppfattningar om.

– Jag tror inte att det kommer att bli speciellt stora förändringar, även om vi utvecklar kreditbedömningen i takt med att ekonomin utvecklas, säger Björn Elfstrand, marknadschef på Swedbank privat.

Rikard Josefsson på SEB tror att det kommer att bli en jättefråga i framtiden. Liksom Bengt Jerning, kreditchef på Länsförsäkringar Bank.

– Det går mer och mer mot att folk får projekt- och tidsbegränsade anställningar. Bankerna kommer att få anpassa sig ännu mer efter det här när de utformar sina kriterier för vem som får bolån.

Samtidigt är det viktigt för bankerna att inte slarva.

ANNONS

– Den nya ekonomin gör att risken för bankerna ökar också. Vi måste mycket oftare titta på tidigare återbetalningsförmågan, tidigare anställningar och personens deklaration för att säga ja till ett lån. Det gör att det tar mycket länge tid innan vi kan ge besked, säger Pernilla Eldestrand, kontorschef på Handelsbanken Högalid i Stockholm.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS