FI har inte varit beredd att diskutera lösningar rörande revisorernas utökade ansvar, uppger FARs generalsekreterare Dan Brännström.
FARs toppchef kritiserar FI
Mest läst i kategorin
I förra veckan lämnade Finansinspektionen sin remiss rörande de föreslagna nya revisionsreglerna i finansiella företag. Nu svarar FARs, bransch-organisationen för revisorer och rådgivare, generalsekreterare Dan Brännström med skarp kritik mot FI i sin blogg.
Branschen träffade en överenskommelse med finansmarknadsminister Peter Norman och Finansinspektionen 2011. I februari kom finansdepartementets förslag till skärpta regler för revisorer i finansbolag.
Dan Brännström skriver att en viktig komponent var att FAR, i samverkan med FI, skulle ”mejsla fram” en särskild och utvidgad granskning av de finansiella företagens styrning och kontroll.
”FARs utgångspunkt har hela tiden varit att den utvidgade revisionen skulle möjliggöras genom en föreskrift från FI. En sådan lösning har FI emellertid inte varit beredd att diskutera, trots FIs egna önskemål om tillkommande granskning och rapportering från revisorns sida”, skriver Dan Brännström.
Dan Brännström hävdar vidare att FAR är klämd mellan två myndigheter – FI och Revisorsnämnden. RN har nämligen granskat att FAR inte överskrider gränsen för de goda revisionseden, vilket är det utrymme som FAR kan agera inom.
”Mission impossible?”, skriver Brännström.
Han uppger samtidigt att han tycker de föreslagna reglerna, under de givna förutsättningarna, är bra och väl anpassad för den svenska miljön. Men menar att revisorns granskning av intern styrning och kontroll är i förslagen nu begränsad av det utrymme som den goda revisionsseden erbjuder.
Jan Brännström anser att om man vill att revisorn ska göra mer än vad de nya regelförslagen anger till exempel granska intern styrning och kontroll förutsätter detta en lagstiftning som tydligt vidgar revisorns uppdrag.
”FAR välkomnar självfallet reglering som innebär att gapet mellan förväntningarna på revisionen och vad revisionen faktiskt levererar kan elimineras”.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.