Carnegies köp av HQ löser en rad problem på ett bräde. Men Mats Qvibergs position är fortsatt hårt pressad.
Faran inte över för Qviberg
Mest läst i kategorin
Carnegies övertagande av HQ:s verksamhet är ett historiskt ögonblick i svensk bankhistoria. Dramatiken i förhandlingarna har vi nog bara anat konturerna av ännu.
Det som går att slå fast redan nu är att Carnegies ”rekrytering” av 40 HQ-anställda i tisdags kan ha varit schackdraget som gjorde att affären gick i mål.
I ett slag blockerade Carnegie HQ:s mest lönsamma verksamhet och gjorde HQ mindre intressant för eventuella konkurrerande budgivare.
Det blev samtidigt uppenbart att konkurs var enda vägen ut om Finansinspektionen inte skulle godkänna en affär. Carnegie satte helt enkelt FI i ett dilemma som myndigheten nog inte hade räknat med att hamna i.
Eftersom Carnegie enligt uppgift hade ett bud klart redan i söndags som FI inte godkände väcks många frågor om varför bedömningen plötsligt var annorlunda fem dagar senare.
Det är dock troligt att helgens bud inte var lika smakligt och genomtänkt som det som nu accepterats.
Dagens affär innebär att HQ löser en rad problem på en gång. De prövade kunderna ser ut att gå skadeslösa och personalens konvertibler kommer att återbetalas. Dessutom går alla anställda över till Carnegie i ett första skede (därmed inte sagt att alla kommer att vara kvar om sex månader).
I och med detta neutraliseras en situation som var nära att övergå till ekonomiska tragedier på det personliga planet för många anställda och kunder.
Men allt är inte frid och fröjd i HQ-sfären, långt ifrån. Ekobrottsmyndigheten meddelade på fredagen att åklagare inleder förundersökning om brott i HQ Bank.
Affären innehåller också flera juridiska osäkerherhetsfaktorer.
Carnegie tar även över HQ Fonder från Öresund. Visserligen gör Öresund som huvudägare och finansiär en stor förlust på HQ men investmentbolaget är kvar i matchen med konvertibler och preferensaktier motsvarande 17,5 procent av det nya Carnegie. Det kunde varit betydligt värre.
Problemet är att Öresunds köp av HQ Fonder inte godkänts av HQ:s aktieägare. Öresund gick tidigare i veckan ut och sa att det nödvändiga stämmobeslutet mest var en formsak, därmed inte sagt att alla övriga aktieägare i HQ ser på saken på samma sätt. Kritik lär säkert höras om att Öresund skott sig på övriga HQ-ägares bekostnad.
De övriga aktieägarna är nämligen de enda som inte har så mycket att glädjas över när Carnegie nu tar över verksamheten. Preliminärt blir det kvar 60 miljoner kronor i bolaget när konvertibelskulderna till personalen är återbetald, meddelar HQ. Inte många kronor återstår alltså per aktie.
Det beskedet minskar troligen inte intresset att utkräva ansvar från nyckelpersonerna i HQ:s ledning och styrelse. Den infekterade frågan är något som Carnegie-affären inte alls löser.
I centrum står Mats Qviberg, ordförande i HQ, vars position är fortsatt pressad. Hans plats som vice ordförande i Öresunds styrelse är hotad i och med att FI måste godkänna Öresund som ägare innan de löser in Carnegie-konvertiblerna.
Torsdagens besked att vd Stefan Dahlbo rensas ut från Öresund är en signal om att Qvibergs kompanjon Sven Hagströmer, ordförande i bolaget, just nu inte har råd att vara sentimental.
I de första kommentarerna säger sig Mats Qviberg vara nöjd med dagens affär. Personligen innebär den dock en enorm förlust. Hans familj tillhör också de stora förlorarna även om alla detaljer i dagens affär inte är kända.
En fråga är om Qvibergs tre barn, som nyligen gick in med 35 miljoner kronor i utbyte mot preferensaktier, får något för dessa aktier när Carnegie tar över.
Den juridiska eftermatchen inom HQ kan fortfarande bli dramatisk. En möjlig lösning för Mats Qviberg och Öresund är att locka övriga aktieägare med någon ny verksamhet att stoppa in i det tömda moderbolaget.
Ett HQ AB utan tvister och 8000 aktieägare borde snabbt bli föremål för en köksvägsnotering, vilket skulle kunna vara ett litet plåster på såren för ägarna.
Ett alternativt slut är att börsen helt enkelt kastar ut bolaget på grund av brott mot noteringsavtalet. Det är inte otroligt med tanke på resultatet av Finansinspektionens granskning som låg bakom lördagens beslut att återkalla tillståndet för HQ Bank.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.