Erling Gustafsson talar ut om den dramatiska exiten från Sjätte AP-fonden: "Det var ett misstag, men jag tycker ändå att media orsakade en storm i ett vattenglas".
"Fallskärmen behövs verkligen"
Mest läst i kategorin
Han fick sparken i maj förra året efter att E24 avslöjat att hans dåvarande särbo, numera sambo, Åsa Rödén, fått jobb som vd i pensionsfondens portföljbolag Xeratech.
Den idag 52-årige Erling Gustafsson hade suttit som vd för Sjätte AP-fonden i drygt ett decennium.
Han gick inte lottlös precis, utan får 220.000 kronor per månad under två års tid. Men skulle han få nytt jobb sker en avräkning. Än så länge har han tackat nej:
– Jag har fått flera jobberbjudanden, men jobben har inte passat mig och jag har inte känt mig mogen att ta ett nytt jobb. Det som hände var slitsamt och jag har behövt vila upp mig efteråt, säger Erling Gustafsson.
Han pekar dels på mediestormen, dels på sorgen över att förlora ett jobb som man han hade levt med dygnet runt:
– Jag har min fallskärm i ett år till, men det behövs eftersom det kostar på mentalt och sätter sig på självförtroendet att förlora jobbet Jag levde Sjätte AP-Fonden och man funderar mycket över vad man kunde ha gjort annorlunda, säger Erling Gustafsson.
Han tror heller inte att mediestormen kring hans kopplingar till Åsa Rödén var den främsta orsaken till att han fick lämna vd-jobbet:
– Det var sjävklart ett misstag och något jag borde ha tänkt på, men alla kan begå misstag. Så främsta anledningen var nog att man ville ha ett nytt ledarskap och en ny strategi, säger Erling Gustafsson.
Han ersattes av Mariane Dicander Alexandersson. Hon har tagit i med hårdhandskarna sedan hon tillträdde.
Så sent som igår meddelade Sjätte AP-fonden att man gör en nedskrivning på 1,5 miljarder kronor i portföljen med onoterade bolag. Då framförallt hos bolag som har ett löpande behov av nytt kapital.
Nedskrivningen följer efter att man i somras skrev ned värderingen av sitt innehav i Terrestrial Broadcasting Investment, TBI, från 570 miljoner kronor till noll kronor. Den sammanlagda nedskrivningen landar därmed på cirka två miljarder kronor.
Erling Gustafsson är inte förvånad över att en ny vd vill visa framfötterna, men han vill inte bedöma den specifika åtgärden som sådan. Generellt sett hävdar han att man inte kan mäta investeringar i entreprenörsbolag kortsiktigt, utan att det gäller att ha is i magen:
– Det tar i genomsnitt femton år från första fakturan till att man tjänar 100 miljoner kronor. Så det krävs helt andra mätmetoder för tillväxtbolag. Det har jag hävdat i tjugo år, säger Erling Gustafsson.
Han tycker att det finns bra verktyg att tillgå för företag som befinner sig i ett så kallat såddfinansieringsstadium, men saknar en diskussion om riskkapitalets roll i samhället:
– Det behövs mer pengar i fasen då bolaget har en omsättning på 30-40 miljoner kronor och ska ta nästa steg i sin utveckling, säger Erling Gustafsson.
Då han brinner för den här typen av frågor har han även startat konsultbolaget Crescator under hösten.
Crescators verksamhet går ut på att hjälpa unga företag som har passerat såddfinansieringsstadiet att växa rejält.
Bolaget har inte hunnit få några kunder ännu, men man för en rad diskussioner med olika potentiella sådana.
Du säger att man ska våga ligga kvar länge med en investering om man har som strategi att satsa på onoterade bolag, vilket gäller Sjätte AP-fonden. Har du något lyckat exempel på detta från din tid som vd. Du satt ändå där i över ett decennium?
– Ett bra exempel är Meca som konkurrerar med Mekonomen. Bolaget var under isen men vi valde att fortsätta att tro på det och det i senaste halvårsbokslutet såg jag att man hade tjänat 60 miljoner kronor, säger Erling Gustafsson.
Erling Gustafsson bodde tidigare i Göteborg, men bor sedan en tid tillbaka i Stockholm tillsammans med sambon Åsa Rödén. Även hon är delaktig i Crescator efter sin tid som vd på Xeratech:
– Det kan exempelvis handla om att ett bolag får nej på lån hos banken och inte förstår varför. Då kan jag förklara hur bankerna tänker så att man kan få igenom sina lån och utveckla företaget vidare, säger Erling Gustafsson.
Ni bor ihop och driver bolag ihop. Så det tärde inte på relationen det som hände?
– Det är snarare så att jag har mycket att tacka Åsa för att hon var där och ställde upp för mig, säger Erling Gustafsson.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.