UPPDATERAD <pufftextlänk>Var utformningen av fakturan ett misstag eller lurade Skandias förre personaldirektör Ola Ramstedt Skandia att betala 17,5 miljoner kronor för lyxrenoveringar av sin egen och flera andra Skandiadirektörers lägenheter? </pufftextlänk>
Faktura i fokus i Skandiarättegång

Mest läst i kategorin
– Det här känns inte roligt, sade den åtalade före detta Skandiadirektören Ola Ramstedt när han anlände till Stockholms tingsrätt på tisdagsmorgonen.
– Jag vill inte nu gå in på sakfrågorna utan dem får rätten ta ställning till, men självklart betraktar jag mig som oskyldig, sade Ramstedt.
Åklagaren Peter Nilsson presenterade en lång rad fakturor anteckningar och pm som gäller lyxrenoveringar av de aktuella lägenheterna.
– Jag vill visa vad som hände mellan de inblandade och vad som lade grunden till den falska fakturan, sade Peter Nilsson.
– Det är viktigt att följa hela händelseförloppet för att kunna dra rätta slutsatser.
Lyxrenoveringarna gäller nio lägenheter i attraktiva områden i Stockholms innerstad. Ulf Spång och två av hans barn skulle flytta in i varsin lägenhet, liksom före detta Skandiadirektören Lars Ramqvists son. Ulf Spång toppar lyxrenoveringsligan med ett belopp på 7,4 miljoner kronor.
Peter Nilsson ska försöka bevisa att Ramstedt med hjälp av två före detta Skandiaanställda utformade fakturan så att det såg som om den gällde renoveringar av Skandias huvudkontor på Sveavägen i Stockholm.
Ramstedt skrev under fakturan och riskerar därför att dömas till sex års fängelse för grov trolöshet mot huvudman.
Hans Strandberg, Ramstedts försvarare, förklarade att hans klient inte gett någon instruktion om att fakturan skulle ”upprättas på ett oriktigt sätt”.
Ramstedt har i stället varit av uppfattningen att fakturan varit korrekt och han trodde att den var en del av ombyggnaden av huvudkontoret, som totalt kostade 130 miljoner kronor.
Ramstedt är också åtalad för bestickning genom att ha sett till att Skandia betalat sammanlagt sex miljoner kronor till Håkan Lennersand, före detta chef för Skandias fastighetsbolag Diligentia. Det rör sig om en gratifikation på två miljoner kronor och höjd pension med sammanlagt fyra miljoner kronor.
Enligt åtalet har Lennersand varit med på hela upplägget av renoveringarna och försökt dölja hanteringen. Därför är Håkan Lennersand åtalad för grovt mutbrott.
En före detta projektledare på Diligentia är misstänkt för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman eller medhjälp till grovt osant intygande.
Ola Ramstedt har hela tiden hävdat att utformningen av fakturan var ett olyckligt misstag och att ett vittne, en sekreterare på Diligentia, under rättegången kommer att fria honom från brottsmisstankarna.
TT