Realtid

Facklig framgång i Vaxholmsstrid

administrator
administrator
Uppdaterad: 23 maj 2007Publicerad: 23 maj 2007

Fackets agerande mot ett lettiskt företag i den infekterade konflikten om ett bygge i Vaxholm strider inte mot den fria rörligheten inom EU.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det anser generaladvokaten på EU:s domstol i sitt yttrande.

Men stridsåtgärder som en fackförening vidtar måste vara motiverade med hänsyn till mål av allmänt intresse, exempelvis skydd av arbetstagare och motarbetande av social dumpning, anser generaladvokaten vidare.

Det är oerhört viktigt att generaladvokaten talar om social dumpning, anser Jan Andersson, socialdemokratisk EU-parlamentariker och ordförande i parlamentets arbetsmarknadsutskott.

– Om generaladvokatens linje håller i den slutliga domen är det otänkbart att Arbetsdomstolen skulle komma fram till någon annan slutsats, säger Jan Andersson.

– Svenskt Näringsliv har förlorat så att det stänker om det, även om de förstås kommer att hävda att Byggnads stridsåtgärder var oproportionerliga, säger Jan Andersson.

Generaladvokaten Paolo Mengozzi framhåller också att stridsåtgärderna för att uppnå de fackliga målen inte får vara oproportionerliga.

Mengozzi anser att den svenska Arbetsdomstolen ska pröva om de villkor som finns i Byggnads avtal avsevärt bidrar till det sociala skyddet för utländska företags arbetare i Sverige. Arbetsdomstolen tog 2005 ställning i konflikten i ett provisoriskt beslut, men avgjorde inte målet slutgiltigt utan vände sig till EU:s domstol för vägledning.

Villkoren får inte innebära att det blir en dubblering, eller ett jämförbart skydd med vad de anställda redan har enligt avtal från hemlandet, anser generaladvokaten.

ANNONS

Den slutliga domen i målet kommer tidigast i slutet av året. Generaladvokatens förslag är vägledande men binder inte domstolen inför det slutliga avgörandet.

Både LO:s advokater, Svenskt Näringsliv och den lettiska regeringen har väntat spänt på beskedet från generaladvokaten.

– Det här är väldigt glädjande för oss, även om man inte kan vara säker på att domstolens utslag kommer att bli likadant. Domstolen är ju suverän att fatta ett eget beslut men för oss är det skönt att Mengozzi ger en näsbränna till Svenskt Näringsliv som drivit den här frågan, emot den svenska modellen, säger Byggnads ordförande Hans Tilly.

Mengozzi understryker dock i sitt uttalande att stridsåtgärderna måste vara proportionerliga och att den svenska Arbetsdomstolen bör bedöma den frågan. Det är ett osäkerhetsmoment medger Tilly.

– Men det känns bra att det är Arbetsdomstolen som ska ta ställning till den frågan för den kan ju vårt system på ett bättre sätt. Och den vet att vi inte tar till storsläggan i onödan.

I november 2004 blockerade de svenska facken med Byggnads i spetsen det lettiska företaget Lavals dotterbolags ombyggnad av en skola i Vaxholm. Blockaden skedde sedan företaget sagt nej till att teckna kollektivavtal med Byggnads.

Frågan landade i januari i år i EU:s domstol. Frågan har varit om fackets blockad var ett hinder mot den fria rörligheten inom EU eller inte.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS