O2:s vd Johan Ihrfelt vidhåller att det är en bra investering att satsa på vindkraftverk.
"Få projekt är så säkra att investera i som vindkraft"
Mest läst i kategorin
Vindkraftsbolaget O2:s börsnotering stoppades under uppmärksammade former igår måndag på grund av bristande investerarintresse.
Han når Realtid.se på måndageftermiddagen när mycket är sagt i ärendet: O2 kommer att fortsätta på egen hand, och noterar att ”informationsbehovet” var större än de och investmentbankerna räknat med. Realtid.se har intervjuat Enskildas ansvarige noteringsbankir Martin Brandt om arvoden, och ställer följdfrågan till Ihrfelt om hur fördelningen i arvode och arbete såg ut mellan de två inblandade aktörerna Enskilda och Swedbank.
Lika, säger Ihrfelt: Swedbank och Enskilda skulle få hälften var av de cirka 55 miljoner som återstod efter betalning till Vinge och Deloitte, som får betalt oavsett framgång: advokaters och revisorers granskande roll kombineras inte med den säljande uppgift som bankerna har gentemot investerarkollektivet.
Arbetsfördelningen var helt enkelt att bankerna hörde av sig till olika potentiella investerare.
Efter att ha avhandlat detta tar Ihrfelt opåkallat tillfället i akt att berätta varför O2 faktiskt är en bra investering:
– Analysen från början var att vindkraftverksbolag lämpar sig väl för börsen: det är en kapitalintensiv bransch, då är det bra att vara listad.
Han fortsätter:
– Nummer två är att affärskalkylen i att vara vindkraftsproducent till stora delar kan fastställas. De parametrar vi faktiskt har är både själva produktionen, och där har vi estimat som är gjorda av tredjepartsinstitut. Den andra parametern är investeringskostnaden: den fastställs vid varje investeringstillfälle, och med fasta avtal. Tredje delen är att vi kan fastställa intäkterna på fem års sikt: både elpriser och elcertifikat.
– Både produktionen, investeringen och intäkterna kan fastställas, det är få verksamheter som har det på det sättet.
Du verkar försöka fortsätta sälja in O2 som en bra investering.
– Det är viktigt att få en så bra och korrekt bild som möjligt av detta.
Har den negativa publiciteten påverkat hur det gick?
– Ja, det tror jag. Det har ökat osäkerheten runt det hela. Väldigt mycket av vår affärskalkyl är förutsägbar och säker, men vi har misslyckats med att föra ut det budskapet till investerarna, säger Ihrfelt.
En av de huvudsakligen kommunicerade orsakerna till att O2-noteringen misslyckades var investerarnas ovilja vid vind; det handlade om att ta en ”ny bransch” till börsen.
Realtid.se frågar Johan Ihrfelt hur denna förklaring går ihop med att Eolus Vind är listat på First North sedan maj 2009.
– Jag kan inte ägandet i Eolus Vind, men av dem vi träffat är det ingen som har varit inläst på Eolus. Vi har upplevt det som att vi har en ny sektor på börsen och att det har handlat om att förklara caset med till exempel dess politiska risk och de långa investeringskalkyler vindkraft innebär.
– Vi har under tre fyra fem års tid utbildat banker i det här.
En titt i det prospekt som Erik Penser Bankaktiebolag gjorde åt Eolus i samband med en nyemission i höstas stärker Ihrfelts resonemang: bland ägarna den 30 september finns inga större institutioner.
En annan sak: håller Spray till i era lokaler på Strandvägen? Jag såg en Sprayskylt på en dörr i trappuppgången när jag var i huset i ett annat ärende för något år sedan.
– Nej, det var en kollega som hade kvar det gamla moderbolaget efter att det egentliga Spray såldes till Lycos Europe för ett tiotal år sedan. Idag jobbar han inte kvar här, och skylten är borttagen.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.