Realtid

EU vill täppa igen luckor i skattelagar

Camilla Jonsson
Uppdaterad: 04 feb. 2020Publicerad: 04 feb. 2020

Från den 1 juli måste skatterådgivare informera Skatteverket om alla upplägg där något annat land omfattas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förslaget bygger på ett EU-direktiv och ska överlämnas till riksdagen idag.

– Det här innebär att skattemyndigheterna kommer att kunna hålla jämna steg med de som letar luckor i lagen. Det är ju så att rikskapitalister och andra letar hela tiden efter luckor i lagen och nu måste de berätta för skattemyndigheterna vad de håller på med, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Sveriges Radio.

Alla typer av skatteplanering som även berör något annat land måste alltså rapporteras till Skatteverket från 1 juli i år.  EU-ländernas skattemyndigheter ska i sin tur rapportera till varandra om den här typen av planering. Det gäller oavsett om skatteupplägget endast rör EU-länder eller inkluderar skatteparadis i tredje land.
Avsikten är att kunna täppa till luckor i lagen innan stora belopp hunnit undandras skatt.

– OECD gör ju bedömningen att den årliga skatteförlusten i världen är 100 till 200 miljarder dollar, bara vad gäller företagsbeskattning. Så det finns ju väldigt mycket pengar i världen som skulle kunna gå till bra utbildning till alla barn, som i stället hamnar i exempelvis riskkapitalisters fickor, säger Magdalena Andersson till SR.

Det är alltså skatterådgivare som är verksamma och bosatta i ett EU-land som är skyldiga att rapportera till Skatteverket. Om någon annan rådgivare anlitas är det i stället företagaren själv som måste rapportera. Om det inte sker tas en avgift ut.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]