EU:s finansministrar förbereder sig för nästa kris. Då ska kontrollen av banker ha förbättrats ordentligt, är tanken.
EU vill ha bättre koll på banker

Mest läst i kategorin
Men Storbritannien bromsar, till finansminister Anders Borgs förtret.
Banker och andra finansiella institut utvidgar sin verksamhet över gränserna, men tillsynen är nationell. Det är ett haltande system, anser EU:s finansministrar, som mötts i Prag i två dagar för att bland annat diskutera hur den framtida kontrollen av banker ska förbättras.
Utgångspunkten har varit en rapport som experter under ledning av förre IMF-chefen Jaques de Larosière tagit fram. Idéerna där skulle leda till mer samordning i EU, bland annat föreslås ett råd under Europeiska Centralbanken som snabbt skulle slå larm om finansiella risker upptäcks.
Anders Borg (M) kommer att få arbeta mycket med frågan under det svenska ordförandeskapet i höst och han tycker att det är dags för handling.
– När vi möter väljarna vid nästa kris och de frågar vad vi dragit för lärdomar, då kan vi inte säga: jo, vi drog lärdomen att nu ska vi sätta oss ner i ett antal kommittéer och prata om det här i ett par år, säger Borg.
– Slutsatsen måste i stället vara: mycket har gått fel, det här måste bli starkare, det här måste bli bättre och nu måste vi ta oss framåt.
De flesta av hans kollegor håller med, men britterna är av tradition motståndare till starkare gemensam kontroll, även om motståndet minskat något under den pågående krisen.
Nu vill Borg se en konsekvent linje från premiärminister Gordon Browns sida. Han kan inte först kalla till G20-möte i London för att få globala lösningar och sedan trilskas när frågan hanteras i EU.
– Det här kommer slutligen avgöras på Europeiska Rådet, då är det upp till Gordon Brown om han vill föra samarbetet framåt eller om han vill vara ankare och bromskloss, säger Anders Borg.