Realtid

EU tvistar om flyktingansvar

administrator
administrator
Uppdaterad: 13 juni 2007Publicerad: 13 juni 2007

Malta vill inte ta emot fler afrikanska båtflyktingar och vill att andra ska ta över. Sverige vill att fler ska ta emot asylsökande irakier.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men intresset är ljumt hos EU-kollegorna.

Inte heller Sverige gillar Maltas förslag att afrikanska invandrare som räddas i vattnen utanför Malta ska delas upp mellan EU-länderna enligt ett slags kvotsystem.

Den svenska migrationsministern, moderaten Tobias Billström, avvisar tanken.

– Vi ska inte ha något system för att dela upp flyktingarna och det skulle gå emot den enskildes rätt att välja asylland, sade Billström på en pressträff under mötet för EU:s migrations- och inrikesministrar i Luxemburg.

EU-kommissionen är också avvisande.

– Vi har inte sett något färdigt förslag, men det är väldigt svårt att tänka sig att medlemsländerna skulle tänka sig att dela upp illegala invandrare mellan sig, säger en talesman för EU-kommissionären Franco Frattini.

EU-kommissionen anser också att ett sådant förslag sänder fel budskap till människor som överväger att riskera livet för en plats i ett vrak över Medelhavet om de – ifall de klarar sig – tror att de ska placeras ut i något EU-land. Det kan locka fler.

Malta hävdar att EU måste visa solidaritet och ta hand om dem som lär komma framöver. Malta tänker inte ta emot fler, enligt den maltesiska regeringen.

ANNONS

Öriket fick hård kritik nyligen när det vägrade ta emot ett trettiotal afrikaner som släpades runt på ett tonfisknät av en spansk fiskebåt, som räddat dem ur havet. Malta hävdade att det var Libyens sak att rädda dem och att Malta inte hade resurser att göra det.

– Det vore rättvist att fördela de migranter som räddas enligt ett system som roterar mellan de 27 medlemsländerna, sade den maltesiske inrikesministern Tonio Borg inför diskussionen på mötet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Enligt Borg har Malta räddat 250 båtflyktingar de senaste 14 dagarna.

Den tyske inrikesministern och nuvarande ordföranden för sina EU-kollegor, Wolfgang Schäuble, anser liksom Frattini att en dellösning kan vara att stärka EU:s byrå för gränskontroll, Frontex.

Frontex har dock inga egna flygplan, båtar eller helikoptrar att patrullera med och EU-länderna är mycket njugga med att bidra med farkoster.

– När medlemsländerna misslyckas ropar de på oss, konstaterade chefen för Frontex, Ilkka Laitinen, i en intervju med TT nyligen.

Sverige har sedan i vintras begärt att fler EU-länder ska ta emot asylsökande från Irak, i skenet av att antalet asylsökande irakier till Sverige i år väntas öka med 100 procent, till omkring 20 000.

Kommissionär Frattini har lovat hjälpa till och hans förslag, efter ett möte med asylexperter i maj, är att fler expertmöten ska hållas för att komma till en mer enhetlig hantering av asylsökande från Irak. Sverige kan också få ett mindre antal miljoner ur en pott på 70 miljoner som EU-kommissionen förfogar över.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS