Realtid

EU stöttar öppen källkod

administrator
administrator
Uppdaterad: 18 juli 2006Publicerad: 18 juli 2006

<pufftextlänk>Linux, Firefox och svenska MySQL får nu stöd från högre makter.</pufftextlänk> EU-parlamentet har låtit meddela EU-kommissionen att man ser it-tekniken öppen källkod som ett sätt att skapa ett öppnare samhälle. Det får entusiasterna att jubla.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Det där tycker jag är väldigt kul, säger Jonas Öberg, vice ordförande i organisationen Free Software Foundation, till Realtid.se.

– Det är spännande att parlamentet nu specifikt noterar GPL som något som kan främja det här, speciellt med tanke på att EU har arbetat med sin egen licens. Det verkar man nu ha frångått och riktar sig nu på de licenser som redan är etablerade (se faktaruta).

Jonas Öberg har varit aktiv i kampen för öppen källkod sedan i början av 1990-talet. Han mottar EU-parlamentets besked med glädje.

– Det handlar om att man vill gå ifrån samhället där man på något sätt lär ungdomar att det är dåligt att dela med sig av information. Man får en öppnare attityd och en bättre möjlighet att samverka över gränser med öppen källkod, och företagen får en bättre konkurrenssituation med större utbud, säger han.

Öppen källkod är detsamma som fri programvara. Systemet går ut på att datorprogram ska kunna ändras fritt av användaren. Det innebär att programmerare runt om i världen gemensamt kan rätta till fel och brister i program och förbättra dem. Bland de mer kända exemplen finns finlandssvenske Linus Torvalds operativsystem Linux, webbläsaren Firefox och det svenska databassystemet MySQL.

– Jag kan tänka mig att det här innebär att MySQL får det enklare att sälja in sin programvara, säger Jonas Öberg.

Han påpekar att öppen källkod inte innebär ett förbud mot att sälja programvara.

– Vi skulle gärna se att fri programvara skulle vara dyrare än vad den är i dag.

ANNONS

Den resolution som antogs av en majoritet av EU-parlamentarikerna går under titeln ”Mer forskning och förnyelse – investering för tillväxt och arbetstillfällen” och har vidarebefordrats till kommissionen.

Många parlamentariker har menat att EU-kommissionen arbetar för att expandera upphovsrätten till att endast gynna rättighetsinnehavarna.

Parlamentet hävdar istället att öppen källkod är ett bra sätt att öka investeringarna i forskning och utveckling, och på så sätt nå de så kallade Lissabonmålen. De går ut på att EU ska vara det ekonomiskt mest konkurrenskraftiga och dynamiska området i världen år 2010.

Parlamentarikerna har pekat på att tillgången av allmänna handlingar och kunskap inte får hämmas av upphovsrätt, varumärksskydd och patent. Därför ber EU-parlamentet kommissionen att stödja projekt med öppen källkod. Förhoppningen är att kunna balansera den kommersiella äganderätten med spridning av teknisk kunskap och fri konkurrens.

Även FN har diskuterat öppen källkod som ett sätt att sprida information i fattiga länder.

– Med tanke på att det blir fler sådana här uppmaningar tror jag att öppen källkod kommer att bli starkare. Och vi kommer troligen att få se mer reaktioner när man gör offentliga upphandlingar, säger Jonas Öberg.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS