Realtid

EU stoppar svartlistning

Olle Blomkvist
Uppdaterad: 05 apr. 2005Publicerad: 05 apr. 2005

I dag beslutade EG-domstolens chefsjurist, generaladvokaten Leendert Geelhoed, att stoppa svartlistningen av en rad kosttillskott och mineraler. Det direktiv som hade föreslagits och som bara godkänner ett fåtal av de etablerade mineral-ingredienserna i kosttillskott får tummen ned av generaladvokaten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I förmiddags i Luxemburg fastslog EG-domstolens chefsjurist Leendert Geelhoed att kosttillskottsdirektivet överträder den så kallade proportionalitetsprincipen. Direktivet som innehåller ett förslag att lista till exempel vilka typer av substanser som ska vara tillåtna i järntabletter – istället för att som i normala fall lista vad som inte får användas, anses ogiltigt.

Förslaget till en lista över vad som skulle vara tillåtna preparat, har beskrivit som ett hot mot många små tillverkare av kosttillskott och privata företag inom kosttillskottsterapi. Enligt en irländsk studie skulle förslaget innebära att cirka 80 procent av dagens kosttillskott i hälsokosthandeln skulle tvingats bort från hyllorna.

– Denna rekommendation från generaladvoakten är avgörande. Vi vill att Kosttillskottsdirektivet ska göra det som den ämnades för – att skapa en ”frihamn” för kosttillskott så att de inte klassas som läkemedel. Vi är optimistiska att EG-domstolen kommer att godkänna generaladvokatens rekommendationer, säger David C Hinde, juridiskt ombud för den brittiska organisationen Alliance for Natural Health, som drivit frågan till EG-domstolen, i ett uttalande.

Kosttillskottsbranschen i Storbritannien har varit kritisk mot förslaget som skulle ha stoppat cirka 5.000 produkter, rapporterar BBC.

– Generaladvoaktens besked är goda nyheter för både konsumenter och företag, säger Andrew Lockley, juridiskt ombud för brittiska organisationen National Association of Health Stores, till BBC.

Han får medhåll av författaren och immunologen Sanna Ehdin, som också är talesman för Alliance for Natural Health i Sverige.

– Det var ett märkligt direktiv, förhastad och inte vetenskapligt underbyggt där många naturliga substanser skulle förbjudas, säger Sanna Ehdin till Realtid.se.

Sanna Ehdin menar att det behövs tydliga regler och att det är något som både Alliance for Natural Health och konsumenterna välkomnar.

ANNONS

– Generaladvokatens besked är ett steg i rätt riktning, säger hon.

USA ligger före Europa inom kosttillskott. Sanna Ehdin visar på statistik där kostillskotten i USA omsätter motsvarande 8,5 procent av vad läkemedlen i USA omsätter. För Europa är motsvarande siffra 1,5 procent för kosttillkostten.

– Rekommenderade dagliga intag, RDI, är förlegade. RDI följer man för att undvika bristsjukdomar som skörbjugg. RDI är ett slag i luften. Jag tar betydligt högre doser än RDI, säger Sanna Ehdin som menar att RDI-nivåerna behöver revideras.

I juni–juli ska EG-domstolen komma med sitt beslut i frågan. Alliance for Natural Health, ANH, bedömer att chansen är upp till 80 procent att EG-domstolen går på generaladvokatens linje.

– Om Kosttillskottsdirektivet trätt i kraft som tänkt skulle vi fått omformulera över hälften av våra produkter – men till skillnad från många andra företag har vi inte omformulerat ännu eftersom vi förväntar en seger för ANH. EU-kommissionen bör nu även ta hänsyn till hur lagen drabbar den yrkesverksamma alternativmedicinaren och spjutspetsföretagen inom branschen. Det är de som utvecklar den näringsmedicinska framtiden, säger Peter Wilhelmsson, ägare till kosttillskottsföretaget Alpha Plus.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Olle Blomkvist
Olle Blomkvist
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]