<pufftextlänk>EU-regler ställer orimliga krav och har lett till att en stor andel restauranger i Dalarna nu är till salu.</pufftextlänk> "Ska vi uppfylla de regler som gäller, krävs omfattande och dyra ombyggnader", säger en restaurangägare anonymt till Falukuriren.
EU-regler orsakar restaurangkaos

Mest läst i kategorin
Restaurangägarna i Dalarna oroar sig för framtiden. Nya EU-regler hotar verksamheten och många är upprörda över de nya kraven. Bland annat får diskmaskinen inte längre vara placerad i köket.
– Den smutsiga disken ska tas in genom en speciell dörr. En särskild gång ska leda fram till diskmaskinen där den smutsiga disken placeras. Efter diskning ska maskinen plockas ur och den rena disken föras ut genom en annan gång och dörr. Anledningen är att den smutsiga disken och den rena inte ska komma i kontakt med varandra så att salmonellabakterier ”hoppar över” mellan smutsig och ren disk, säger en restaurangägare till Falukuriren.
Ett flertal restaurangägare i norra Dalarna har nu fått nog, och bestämt sig för att sälja sina verksamheter. Och går det inte att på något sätt förändra reglerna, eller anpassa dem till svenska restauranger, så kan fler överge branschen.
– En sådan anpassning måste göras även när det gäller restaurangerna, annars orkar ingen med ombyggnadskostnaderna, säger en restaurangägare.
Redan i våras samlades fäbodbrukarna i Älvdalen för att diskutera de nya regler som hotar den traditionella tillverkningen av smör, ost, messmör och annat.
Realtid.se