Syftet är att hjälpa fattiga länder att klara av effekterna av klimatförändringen, men planen kan få kritik på det internationella toppmötet om klimatfrågorna i Köpenhamn i december.
EU lanserar klimatplan för 150 miljarder per år
Mest läst i kategorin
Det skriver Financial Times.
Förslaget som innebär kostnader på motsvarande 146 miljarder kronor per år, kommer från EU-kommissionens miljö-kommissionär Stavros Dimas.
Han hoppas nu att det ska lösa upp det låsta läge som finns vad gäller klimatfrågorna, mellan i- och u-länderna.
Det verkliga kapitalbehovet för klimatanpassningen är enormt, och uppskattas enligt EU-kommissionen kunna nå nästan 1.000 miljarder kronor per år.
Kineserna tror dock inte att det räcker, utan räknar med att behovet kan stiga till nästan 3.000 miljarder kronor per år.
Upp till hälften av totalbehovet enligt EU-förslaget vänats komma från länders stater, varav upp till 30 procent från EU-länder.
USA väntas bidra med upp till 24 procent, motsvarande nästan 120 miljarder kronor per år.
Andra hälften
ska förhoppningsvis komma från den privata sektorn.
En debatt pågår alltså om hur mycket välutvecklade industriländer ska bidra med till utvecklingsländer som Kina och Indien för att hjälpa dem att anpassa sig till och begränsa den globala uppvärmningen.
Samtidigt oroar sig styrande politiker runt om i Europa enligt FT över hur klimatsamtalen fortskrider, och nu har EU-kommissionens förslag presenterats lite som en respons på oron.
Brittiska utrikesministern David Miliband är en politiker som befarar att Köpenhamn-mötet inte kommer att bli konstruktivt.
Han pekar även på risken för att folk under tiden fram till mötet inte heller kommer att förstå att Köpenhamn-mötet kommer att bli ett fiasko, förrän det är för sent.
Danska ministern Connie Hedegaard som arrangerar Köpenhamns-mötet, pekar för sin del på att förhandlingarna inför mötet definitivt är för tröga skriver FT.
Ljuspunkter finns som att Japan åtagit sig att genomföra stora utsläppsminskningar, men några formella förhandlingar om detaljer saknas ännu.
Två hållpunkter inför Köpenhamns-mötet är FN:s klimatförändrings-möte i New York och G20-mötet i Pittsburgh. De ska båda hållas senare i september, och förhoppningarna är nu att en del frågetecken inför Köpenhamns-mötet kommer att klaras ut på de två september-mötena.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.