2015 är året då allt plötsligt händer i toppen av svenskt näringsliv.
Ett omvälvande maktår
Mest läst i kategorin
Med tre vd-utnämningar på tre dagar i några av Stockholmsbörsens viktigaste bolag skulle denna vecka i augusti normalt sticka ut rejält. Men vd-nyheterna i Industrivärden, Nordea och Sandvik är bara en del i en pågående maktomvandling (vilket inte minst medieläckorna på förhand skvallrar om) och bara ytterligare några i raden av tunga vd-byten som redan skett i år.
Åtta månader in på året går det nämligen att slå fast att 2015 kommer bli ett historiskt förändringsår, kännbart i den yttersta maktens centrum av näringslivet.
Fredrik Lundbergs nya roll som kung över Industrivärden/Handelsbanken är årets hittills största makthändelse och förklaringen till att Björn Rosengren nu tar över som vd på Sandvik och att Helena Stjernholm axlar samma post i Industrivärden. Därmed är den första rundan av utrensningar och nyutnämningar på topposterna i den omstöpta sfären avklarad.
Dramatiken i den nya Lundbergsfären kommer att påverka maktstrukturerna i svenskt näringsliv under lång tid framöver.
Vd-skiftet i Nordea är å sin sida det första som sker under bankens nya storägare Sampos inflytande. Ordförande Björn Wahlroos markerar både makt och stabil succession när Casper von Koskull tar över vd-posten och avgående Christian Clausen föreslås som ny ledamot i Sampo.
Så väl Fredrik Lundberg som Björn Wahlroos visar att kombinationen långsiktighet och konkret ägande är det som i längden avgör vem som blir herre på täppan.
Familjen Wallenberg känner som bekant väl till detta och maktåret 2015 har även denna sfär genomgått stora förändringar.
Den 19 januari avled patriarken Peter Wallenberg 88 år gammal. Det har i sin tur gjort att den nya maktgenerationen (Jacob Wallenberg, Marcus Wallenberg och Peter Wallenberg Jr) förtydligat sina roller i stiftelser, förvaltningsbolag samt i Investor.
Investor har dessutom genomfört ett vd-byte samt strukturerat om organisationen med en tydligare uppdelning mellan de strategiska kärninnehaven och de mer riskfyllda investeringarna. En viktig milstolpe efter flera år av inre konvulsioner.
Ett tragiskt dödsfall har också skakat Stenbecksfären där Cristina Stenbecks mångåriga arbete med att ordna upp ägandet mellan syskonen och slutföra ledningssuccessioner i en rad av sfärbolag tog ett rejält kliv tillbaka i och med brodern Max Stenbecks bortgång i mars.
Hugo och Sophie Stenbeck, som för några år sedan i princip sålde allt i Kinnevik, kan i ett kommande arvsskifte åter få ett stort ägarinflytande i sfären. Men exakt hur makten över Stenbeck-syskonens stiftelser fördelas i dagsläget är oklart.
Att Cristina Stenbeck lyckades knyta till sig tidigare finansministern Anders Borg, som sedan i våras sitter i både Kinneviks och Millicoms styrelser, är en gladare maktnyhet för sfären. En rekrytering som hade gjort pappa Jan stolt.
På temat långsiktighet har Christer Gardell och Lars Förberg på Cevian Capital på allvar tagit sig in i maktens finrum i år. Detta efter att från start ha varit i det närmaste utfrysta och klassade som kortsiktiga aktivister.
Carl-Henric Svanberg öste nyligen beröm över Cevian i rollen som stabil storägare i Volvo och när fonden gjorde synlig entré i ABB:s ägarlista i somras ryktades det i medierna att Cevian och familjen Wallenberg är överens om att samverka som ett svenskt radarpar i industrijättens ägarlängd.
Skulle Cevian och Wallenberg ha närmat sig varandra öppnar det också för nya spekulationer om ett samgående mellan SEB och Danske Bank (där Cevian är näst största ägare). Även i Danske har Cevian hittills spelat långsiktigt och vårens omstrukturering av AP Møller-sfärens ägande i banken (där maktposten på drygt 20 procent i praktiken flyttades från börsnoterade AP Møller – Mærsk till A.P Møller Holding och familjestiftelserna) förenklar rimligen beslutsvägarna om en bankfusion skulle bli aktuell.
Tanken på ytterligare en stor nordisk bankaffär har under många år dömts ut av inblandade aktörer men 2015 verkar ju allt vara möjligt…
Oavsett vilket bäddar händelserna så här långt i år för att hösten kommer att bli riktigt spännande. Många maktbollar är av allt att döma i rullning.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.