Realtid

Ett bakslag för regeringen

Realtid.se
Uppdaterad: 09 juli 2015Publicerad: 09 juli 2015

Det finns både bra och dåliga nyheter i Kinas börsras senaste månaden, enligt SEB.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns skäl för investerare att inte vara för oroliga för situation i Kina, säger SEB chef för Asia Strategy Sean Yokota i bankens färska rapport SEB Asia Alert.

Kinas aktiemarknad är bortkopplad från fundamentan och inte korrelerad med BNP-tillväxten. Aktiemarknaden är relativt ung och mer influerad av likviditet och regeringens policy, menar han.

– På samma sätt som uppgången inte har förstärkt ekonomin borde inte nedgången göra någon stor skada heller, säger han.

Två andra skäl som nämns är att risken för det finansiella syetemet är liten samt att smittorisken är begränsad. För det första har de största bankerna i Kina inte påverkats nämnvärt av raset eftersom de inte deltog i rusningen och har därmed fått se sina aktiepriser kvarstå på relativt stabila nivåer.

Vad gäller smittorisken menar SEB:s Yokota att utlänningar enbart äger 1,6 procent av Shanghaimarknaden och risken är liten att kapitalutflöden skulle leda till valutainstabilitet.

Det finns dock problem att hitta också.

– För det första är det här ett enormt bakslag för reformprocessen som stöds av president Xi. Rusningen och raset i aktiemarknaden och regeringens oförmåga att kontrollera det ger mer politiskt kapital till antireform-partiet som säger att reformer kan leda till instabilitet. Nu kan reformprocessen sakta ner framöver, säger han.

SEB menar att den kinesiska regeringen börjar få ont om tid till att stödja aktiemarknaden och att alternativen nu är massutlåning och fiska stimulans likt den som skedde efter Lehman-krisen 2009.

ANNONS

– Det här skulle kunna fungera men det skulle ta ekonomin tillbaka till den gamla ekonomiska modellen där vi sitter kvar med fler skuldproblem några år senare. Vill regeringen rädda ansiktet kan det hända att de går den här ovanliga vägen, säger Yokota.

Det som drivit upp priserna och nu lett till volatiliteten är marginalköpare som gått in i marknaden. Överlag var nivån låg men det är just marginalköpen som påverkar priserna mest. De måste minska innan marknaden kan få en chans att stabiliseras, avslutar Yokota.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]