Etnisk blanding leder till ökad misstänksamhet mellan människor, och till mer slutna samhällen.
Etnisk blandning skapar fördomar

Mest läst i kategorin
Denna något kontroversiella slutsats står att finna i en ny undersökning gjord av Harvardprofessorn Robert Putnam.
Ju mer blandat ett samhälle är utifrån ras, kultur och nationell bakgrund desto större misstänksamhet finns bland människorna i det berörda samhället. Etnisk blandning skulle således vara grogrund för rasism och fördomar.
– Detta är kontroversiella slutsatser när vi samtidigt debatterar fördelarna med migration och invandring, säger Putnam, professor och en sedan länge välkänd statsvetare, till Financial Times, som refererat rapporten.
I rapporten tas Los Angeles – den förmodligen mest blandade storstaden i världen – som exempel. Där är misstänksamheten mellan människor kanske som allra störst. Denna misstänksamhet är också vidsträckt och generell. I områden med stor blandning av kulturer och raser tenderar människor att ha mindre tillförlit till såväl sina grannar, som institutioner och medier. Följden blir mindre öppna samhällen. Putnam säger att han förmodar att situationen är densamma i flertalet europeiska länder.
Putman, som numera verkar på universitetet i Manchester, poängterar dock att migration och utbyte mellan länder faktiskt leder till att den materiella standarden ökar. Och det gäller både ”mottagarlandet”, importören, och ”avsändarlandet”, exportören. Han har också ett förslag hur människor kan komma till rätta med problemet.
– Vi ska inte säga att de, invandrarna, ska var mer som vi. Istället är det begreppet ”vi” som ska ändras och moderniseras, säger Putnam.
Robert Putnam väckte uppmärksamhet redan för sex år sedan med boken Bowling Alone. I den beskrev han de sociala effekterna av det moderna samhället, och huvudbudskapet var att människor i dag har betydligt lösare och färre sociala kontakter än tidigare. På söndagarna går man numera och bowlar – ensam. Och är misstänksam…