Realtid

Ericsson tangerar vinstrekordet

Olle Blomkvist
Uppdaterad: 10 feb. 2005Publicerad: 10 feb. 2005

Ericsson tangerar sitt vinstrekord på drygt 28 miljarder kronor. Och aktieägarna kan glädja sig åt utdelning igen. Men det kan bli svårt för Ericsson att hålla vinstmarginalen uppe.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra året var ett mycket bra år för Ericsson och sista kvartalet en lysande avslutning. De sista tre månaderna gav en vinst på över 9 miljarder kronor. Och på det viktigaste affärsområdet, Mobilnät, steg orderingången med hela 35 procent under sista kvartalet i fjol.

– Det är klart man är jättenöjd med de här siffrorna, de visar vår styrka. Vi har stärkt våra marknadsandelar i princip överallt, säger vd Carl-Henric Svanberg till TT.

Ericssons styrelse känner sig nu så säker på framtiden att man föreslår att aktieägarna ska få utdelning för första gången sedan 2001. Visserligen kan utdelningen på 25 öre per aktie, totalt 4 miljarder kronor, förefalla snål men Svanberg vädjar om tålamod och antyder att utdelningarna kan stiga om bolaget fortsätter att göra stora vinster.

– Utdelningen reflekterar att vi kommer från en svår period och att vi ska växa in steg för steg, säger han.

Tidigare har Ericsson varnat för att den starka försäljningen 2004 delvis beror på att operatörerna, särskilt i Europa, har legat efter i sina investeringar. Under 2004 har de kommit i kapp vilket skulle kunna leda till svagare efterfrågan i år. Och så blir det nog i Västeuropa.

– Under 2004 såg vi den stora återhämtningseffekten efter flera svaga år. Det betyder att under 2005 kommer vi inte att se någon tillväxt alls i Västeuropa, det blir kanske till och med en tillbakagång, säger Carl-Henric Svanberg.

Men det går bättre på andra håll, inte minst i Asien och Latinamerika. Och totalt kommer efterfrågan på mobilsystem att öka något, spår Ericsson. Den bedömningen ligger i linje med de andra stora telekomföretagen.

Det innebär att det ser ganska bra ut för Ericsson även under 2005. Men ett orosmoln är att Ericssons starka bruttovinstmarginal föll något under sista kvartalet. Och eftersom konkurrenterna varnar för en allt starkare prispress kan det vara ett varningstecken. Och Svanberg medger att det kan bli svårt att upprätthålla en så stark siffra.

ANNONS

– Kanske ligger det någon liten tendens i den nedgången. Men det finns ingen dramatik i det, säger Svanberg.

Samtidigt är det uppenbart att priskonkurrensen är hård, inte minst genom att den kinesiska uppstickaren Huawei tagit sig in även på den europeiska marknaden.

– Prispress är något som vi alltid har levt med. Huawei är intresserade av att få referensordrar för att visa vad man kan. Och då spelar det inte så stor roll vad man får betalt. Men sett över tid så är Huawei en världsspelare att räkna med, säger Svanberg.

TT

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Olle Blomkvist
Olle Blomkvist
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS