Realtid

Ericsson svarar om Redback

administrator
administrator
Uppdaterad: 27 juni 2007Publicerad: 27 juni 2007

Realtid.se skrev i tisdags om amerikanska analytiker som ifrågasätter Ericssons köp av Redback. De får idag svar av Ericssons chef för affärsområdet bredbandsaccess, Peter Linder. Han tycker att kritiken är orättvis och säger att Ericsson idag är mycket mer förtrogna med Silicon Valley jämfört med för tio år sedan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Summan av delarna är värda mer än helheten föreslog Stan Schatt, vice president för ABI Research och Keith Nissen på In-Stat noterade att Ericsson till skillnad från Cisco inte har mycket erfarenhet av att inkorporera andra företag.

Peter Linder tycker att det är orättvist att använda ett generellt resonemang om företagssammanslagningar och kontrar med Alcatels köp av TriMetra 2003, ett företag som utvecklat en avancerad edge-router och blev ett lyckat tillskott till Alcatel.

– Köpet stärkte TriMetras produkter och man kan se köpet av Redback i ett liknande perspektiv. Det kommer att stärka vår globala kapacitet. Vi tror att access och Edge-tekniken kommer samman i framväxten av bredbandsnät, säger han.

– Skillnaden var att Redback stod på mycket solid grund före köpet, vilket ger oss en bättre plattform för framtiden. Vi ser det som en stor möjlighet.

– Att ta fram nätverkslösningar för bredband är en mycket komplicerad uppgift, från accessnivån till metronät och Edge och IMS. Men den måste lösas om operatörerna ska kunna leverera sina nya tjänster. Det ligger en enorm potential i att kunna skapa nya kombinationer av accessnät och Edge produkter, säger Peter Linder.

Kritikerna säger däremot att Redback kommer att få det svårare att sälja sina produkter när de kommer i Ericssons uniform. De kommer inte längre att utvärderas för sina specifika produkter, utan som en del i en bred lösning, vilket kan vara svårt eftersom Ericsson inte är tillräckligt starkt som märke i USA.

– USA-marknaden har fem nyckelområden för kompletta bredbandslösningar: Mobil access, access baserad på fasta linjer, transportnät, Edge och IMS (multimedia subsystem baserade på internetprotokollet). Vi är väl positionerade på fyra av dessa områden. Ingen av våra konkurrenter har samma bredd, säger han.

– Marknaden befinner sig idag i ett liknande läge som 1996, innan DSL tog fart. Alcatel var på den tiden inte en faktor man räknade med när det gällde vare sig access eller transportkapacitet (för data- och telekom) Men den nya tekniken ledde till en vändpunkt som gjorde det möjligt för Alcatel att bryta sig in. Den öppnade också för skapandet av nya företag som Redback.

ANNONS

– Vi har idag en liknande vändpunkt genom ett skifte till en helt ny typ av fiberoptiska plattformar på accessidan och det är där Entrisphere verkar. Vi har också sett nya möjligheter öppna sig för Edge-produkter (dvs videokapabla routers som sitter i nätverkens gränsområden, nära konsumenter och företagskunder, min anm., HS.) Det är här Redback passar in och det finns inte någon annan leverantör på den nordamerikanska marknaden som har ett lika starkt paket som vi har med SmartEdge 1200 och den nya versionen av Entrispheres 320 gigabits accessplattform, säger han.

Men hänger inte denna strategi på att teleoperatörerna verkligen lyckas på videosidan? Kommer den att hänga i luften om det inte händer?

– Det är inte en fråga om huruvida det kommer att hända, men man kan diskutera vilken volym vi kommer att nå.

Han tar Ericssons avtal med AT&T som ett exempel på att man kan använda sina relationer med teleoperatörer för att vinna intresse för sin teknik. Ericsson ska hjälpa AT&T att bygga ut gigabitnät (G-PON, passiva fiberoptiska gigabitnät). Det är ett viktigt framsteg som gör det mycket svårare för våra konkurrenter, säger han.

När det gäller Ericssons begränsade erfarenhet av företagsköp, säger Peter Linder att man lärt av erfarenheten och att det är en smula orättvist att säga att integration är så svårt och alltid går snett.

– Den integration vi genomför nu skiljer sig från vad vi gjort tidigare. När det gäller ett företag som Marcon så krävde integrationen en hel del omstruktureringar. Entrisphere hade 200 anställda och de blev ett eget produktområde, men i fallet Redback och Tandberg som var stora och börsnoterade företag, så lät vi dem fortsätta som självständiga enheter. Vi har jobbat hårt med integrationsprocessen och när det gäller Redback, så har vi redan börjat utväxla personal så att folk från Redback idag jobbar i Sverige och folk från Sverige jobbar på Redback. Vi behövde nästan inte ändra någonting på Redback, säger Peter Linder.

Hur går integrationen med Redback?

– Den går enligt plan. Det är en ganska rak integration och vi koncentrerar oss på att bibehålla momentum, samtidigt som vi funderar på hur vi på sikt ska kunna tillföra värde genom att knyta våra produkter närmare varandra. Ett betydande antal av Redbacks nya ingenjörer kommer från Ericsson i USA, säger Peter Linder.

ANNONS

Vad gäller de olika företagskulturerna mellan högkvarteret i Stockholm och Silicon Valley så säger han att de har en massa anställda, inklusive honom själv, som jobbat i Silicon Valley.

– Vi har en mycket bättre förståelse för vad det betyder att verka i Silicon Valley än för tio år sedan. USA är den största marknaden för USA och de flesta chefer kan flygtidtabellerna till USA utantill.

Men den amerikanska marknaden där Cisco och Juniper är så starka blir en hård nöt för Ericsson, enligt kritikerna.

– Redback och Cisco verkar huvudsakligen på router-marknaden, men Cisco har ingenting att komma med när det gäller fasta linjer och mobil access, utan har sin styrka inom kabelbaserad access. Och Junipers portfölj saknar produkter för fasta linjer, mobil access, kontroll, IMS och transport. Vår största konkurrent är Alcatel-Lucent, säger han.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS