Realtid

Ericsson kan tjäna på gripandet av Huaweis finansdirektör

admin
admin
Uppdaterad: 06 dec. 2018Publicerad: 06 dec. 2018

USA ligger bakom gripandet av Kinas kronprinsessa – Huaweis CFO och dotter till Ren Zhengfei, grundaren av bolaget. Varför sker det nu, och vilka kan de handelspolitiska konsekvenserna bli, frågar sig Realtids krönikör Anders Elgemyr i en analys.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Telekombolaget Huawei är verkligen en av kronjuvelerna i Kinas näringsliv då det var det första kinesiska företag som på allvar kunde utmana – och vinna – över sina västerländska konkurrenter.

Det är svårt att hitta en direkt jämförelse till gripandet av Huaweis finanschef utan att behöva tillgripa symboliken i att gripa någon ur svenska kungafamiljen. Kanske inte kronprinsessa Victoria men väl prinsessan Madeleine.

Historien förbryllar. Huawei har säkerligen gjort sig skyldig till att exportera högteknologi till Iran, i trots mot USA:s exportförbud. Men att gripa Wanzhou Meng är så nära man kan komma en symbolhandling. Dessutom skedde gripandet inte i går utan den 1 december, vilket är samma dag som Trump och Jinping åt middag i Argentina. Hade de denna information?

All information kring denna märkliga historia kommer att kunna vara börspåverkande eftersom den slår till precis när USA och Kina inlett sin nya 90 dagar långa förhandlingsrunda. Kina måste rimligen svara med motsvarande mynt. Kanske gripa någon Apple-chef?

Wanzhou Meng greps när hon bytte flygplan i Kanada och en domstolsförhandling är utlyst till i morgon fredag (6 december). Om hon inte släpps fri, på Kinas begäran, kan denna historia utvecklas i mycket allvarlig riktning på den globala nivån.

Ur ett mer snävt företagsperspektiv kan Ericsson och Nokia bli en av få vinnare på detta

Telekombolaget ZTE har redan sopats av banan efter liknande anklagelser som Huawei nu utsätts för. Den amerikanska marknaden är nu stängd för Huawei och det ryktas om att allt fler operatörer överväger att ersätta Huaweis utrustning i sina mobilnät.

Det öppnar helt fräscha upphandlingar för Ericsson och Nokia där de kan ta ut högre priser än tidigare. Båda bolagen anses vara neutrala på den allt mer politiserade globala scenen.

ANNONS

I nästa vända kan all kinesisk högteknologisk utrustning ifrågasättas.

Fotnot: Texten är också publicerad på Anders Elgemyrs facebooksida.
Anders Elgemyr

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]