De initiala ekonomiska effekterna av en amerikansk invasion av Iran blir negativa, med ett högre oljepris som den mest tydliga och omedelbara konsekvensen. Ekonomer som Realtid.se talat menar också att de ekonomiska följderna av ett krig i Iran blir större än vad de blev efter kriget i Irak.
Enorma följder av krig i Iran
Mest läst i kategorin
– På sikt kan konsekvenserna faktiskt bli positiva om liberala krafter tar över i Iran efter en invasion, säger Sven Arne Svensson, ekonom på Erik Penser Fondkommission.
De senaste veckorna har oron kring Irans kärnteknikprogram ökat. Oljepriserna har redan stigit till över 60 dollar per fat då bedömare ser framför sig en fortsatt osäkerhet. En USA-ledd invasion av Iran ter sig i dag som fullt möjlig.
De ekonomer som Realtid.se talat med tror att de totala effekterna på världsekonomin av en eventuell invasion blir begränsade. Men det förutsätter att kriget blir kortvarigt. Blir konflikten utdragen så blir också konsekvenserna mer betydande.
Många drar paralleller med invasionen av Irak för några år sedan. Då var de ekonomiska konsekvenserna tämligen snabbt över.
– Men vi kan nog förmoda att ekonomiska effekterna av en invasion av Iran blir större, säger Klas Eklund, ekonom på SEB.
– Iran är ju trots allt ett betydligt större land både sett till antalet invånare och oljeproduktion, fortsätter han.
Även om åsikterna till viss del går isär så är alla bedömare ense om att en omedelbar effekt av ett eventuellt krig blir stigande oljepriser.
En uppgång till mellan 100 och 150 dollar per fat är fullt rimligt, säger Jan Häggström, ekonom på Handelsbanken.
Det innebär en dubblering av dagens prisnivå.
Även på de finansiella marknaderna kan konsekvenserna bli stora.
– En generell nedgång på de stora börserna är trolig då placerare väljer bort aktier till förmån för säkrare ränteplaceringar, säger Johanna Jeansson, analytiker på Nordea.
Klarar då världsekonomin ett högre oljepris?
Än en gång så är svaret naturligtvis beroende av hur långvarig en konflikt blir och om oljepriset parkerar sig på en högre nivå under en längre period. De flesta bedömare menar emellertid att reaktionerna på en sådan här händelse ofta blir kortvarig, och jämför än en gång med invasionen av Irak.
Men det som gör att vissa bedömare tror att de negativa konsekvenserna trots allt kan bli både större och mer ihållande än vad som gällde för Irak-kriget, förutom att Iran är ett större land, är att utgångsläget är något annorlunda.
– Visserligen har det visat sig att världsekonomin varit tillräckligt robust för att klara ett högre oljepris, men i dag är fallhöjden högre efter de senaste årens reala uppgång i ekonomierna. I dag är dessutom oljepriset högre redan i utgångsläget, säger Klas Eklund, och för medhåll från bland andra Jan Häggström.
– När det gäller oljepriset så skulle en eventuell uppgång till följd av en invasion bero på utbudsstörningar, och det är mer skadligt än den uppgång vi såg tidigare, som ju berodde på en hög efterfrågan. Dessutom är den amerikanska ekonomin mer sårbar i dag, säger Häggström.
Det ekonomer lyfter fram är de tecken på en avmattning som syns i den amerikanska ekonomin, och då kanske framförallt de lägre huspriserna.
– Ett krig skulle kunna öka osäkerheten ytterligare, och därmed öka nedgången på bostadsmarknaden, säger Johanna Jeansson.
Hur ser då de världsomspännande effekterna ut?
– Även om vi ser en nedgång i den amerikanska ekonomin så bör vi komma ihåg att USA i dag inte har en avgörande betydelse för världsekonomin på samma sätt som de kanske haft tidigare, säger Sven Arne Svensson.
– Många av de asiatiska länderna har blivit mer självgående i den meningen att
den inhemska efterfrågan har ökat i betydelse, fortsätter han.
Men den förmodligaste främsta anledningen till att flertalet ekonomiska bedömare trots allt är ganska optimistiska är att de tror att ett eventuellt krig blir kortvarigt. En vanlig uppfattning är att en invasion av Iran som leds av USA kommer att vara betydligt bättre förberedd än vad invasionen av Irak var, framförallt vad gäller hur invasionen följs upp.
– Är kriget snabbt över, vilket jag tror att det kommer att vara, så kan de mer långtgående effekterna snarast bli positiva då stabiliten i regionen stärks. Oljepriset kan då bli lägre än det är i dag, säger Sven Arne Svensson.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.