Realtid

Enkelt att stödja fattiga entreprenörer

Martin Schori
Uppdaterad: 05 juni 2007Publicerad: 05 juni 2007

På sajten Kiva.org kan man enkelt och blixtsnabbt ge mikrolån till valfri entreprenör i ett U-land.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alla entreprenörer presenteras med namn och projektbeskrivning på sidan.

– Det här är ett sätt att etablera en direkt kontakt mellan givare och låntagare, säger ekonomen Kenneth Hermele till Realtid.se. Men alla hurrar inte.

Kanske var det bara en tidsfråga. Mikrolån har blivit glödhett efter att Muhammad Yunus tilldelats Nobels fredspris förra året. Och nu är det enklare än någonsin att göra en insats.

Sajten Kiva.org listar hundratals entreprenörer i utvecklingsländer som söker långivare. De presenteras med namn och foto samt en kort biografi och beskrivning om vad de ska använda pengarna till.

De berättar också hur mycket pengar som söks och hur mycket entreprenören fått låna hittills. Sedan är det bara att markera en summa mellan 25 och 175 dollar och klicka på ”Chekout”.

Betalningen sker via Paypal, som inte tar någon avgift från Kiva. Under varje presentation kan man sedan se vilka som lånat ut till just den låntagaren.

Kiva försäkrar också att 100 procent av pengarna går – via kreditinstitut i de olika länderna – raka vägen till låntagaren. Entreprenörerna betalar ränta.

Enligt hemsidan har de knappt 60.000 långivare som hittills lånat ut sex miljoner dollar.

ANNONS

– Mikrolån är väldigt inne, säger ekonomen Kenneth Hermele, som arbetar på Forum Syds enhet för globala utvecklingsfrågor med skuld och utveckling.

– Det här är ett sätt att etablera en direkt kontakt mellan givare och låntagare.

Arbetssättet skiljer sig från andra kreditinstitut, som oftast lånar ut pengar till en grupp av människor som sedan gemensamt ansvarar för att de betalas tillbaka.

– Här finna inga såna kontroller, säger Hermele till Realtid.se.

Enligt Kivas hemsida betalas dock 97 procent av alla lån tillbaka inom ett år.

Kenyanskan Monica Njoki är en av entreprenörerna. I sin presentation skriver hon att hon söker pengar för att utveckla sitt internetcafé i huvudstaden Nairobi.

800 dollar kommer det att kosta. Hittills har 13 långivare bidragit med 475 dollar, alltså 59 procent av det Njoki behöver.

Kiva samarbetar med en rad kända bolag. De får annonsera och marknadsföra sig gratis på YouTube, Google och Yahoo. De samarbetar också med MySpace och kaffejätten Starbucks.

ANNONS

Mikrolån är ingen ny idé men fick ordentligt genomslag efter att Muhammad Yunus fick Nobels fredspris 2006. Han har länge erbjudit mikrolån till främst kvinnor i Bangladesh via sin Grameen bank.

Nyligen inledde till exempel EFG Investment Bank ett samarbete med Kyrkans U-fond för att locka institutionella investerare att placera pengar i utvecklingsländer.

Men alla stämmer dock inte upp i lovsången till mikrolån. Vissa bedömare menar att det inte bidrar till någon hållbar utveckling.

”Hur kommer det sig annars att nästan lika stor andel av befolkningen i Bangladesh lever i fattigdom idag som för 20 år sedan, trots att Grameen Bank lånat ut till miljoner människor?”, frågar sig tidningen ETC.

Och Elizabeth Littlefield på Världsbanken, som citeras i samma tiding, säger till Time att mikrokreditinstituten som fullkomligt expoloderar i antal ”står i vägen för ett uthålligt, sparbaserat finansiellt system i fattiga länder”.

Enligt Kenneth Hermele fyller de dock en viktig funktion.

– De nuvarande bankerna är ofta för stora för fattiga människor. Men har letat länge efter ett system som kan passa dem.

Han ställer sig positiv till Kivas verksamhet, förutsatt att det verkligen går till som de beskriver det på hemsidan.

ANNONS

– Tanken är nog att om man får tillbaka pengarna så kan man låna ut dem igen. Man är nog mer benägen att göra det då, säger han.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS