Sett utifrån de faktiska omständigheterna är domen är oundviklig. Det är en mild dom sett till det låga bötesbeloppet. Det säger advokat Anders Stening vid advokatfirman Maqs.
"En mild dom"
Mest läst i kategorin
Konstfackstudenten Anna Odell har i dag dömts för oredligt förfarande, våldsamt motstånd men frias när det gäller falskt larm. Hon dömdes till att betala 2.500 kronor i dagsböter.
Tingsrätten ogillar även psykiatrins skadeståndsyrkanden. Detta eftersom åklagaren, Stefan Lind, inte har kunnat visa exakt vad skadan består i.
– I princip hade hon varit skadeståndskyldig. Men enligt rätten skulle åklagaren ha talat om precis vilken skadan var, inte hänvisa till schablonkostnader.
Det säger advokat Anders Stening på advokatfirman Maqs som tidigare i år utredde Konstfacks ansvar för Odells examensarbete.
Anmäl dig till Realtid.ses Nyhetsbrev Juridik som skickas ut varje torsdag.
Han anser att frågan om falsklarmet har varit extra intressant.
– Hade hon blivit fälld för det skulle det ha varit en ganska radikal tolkning av falsklarmet, eftersom det främst avser falskt larm kring till exempel bombhot, säger Anders Stening.
– Nu handlade det om någon som låtit påskina att hon var sjuk men inte alls var det. Och psykiatrin måste ha hand om liknande fall dagligen.
Hon frias för falskt larm eftersom advokaten som hon talade med innan sa att det inte var straffbart.
– Det är väldigt uppseendeväckande. En person som frågar en advokat ska kunna lita på det. Det kommer bli ganska mycket diskussion kring detta, säger Stening.
Beträffande det våldsamma motståndet är det en bedömning som är mindre kontroversiell.
– Det var väntat. Vem som helst som tar i för hårt mot polisen kan åka dit.
Hon fick dagsböter för oredligt förfarande, som i princip innebär att du vilseleder en person utan att det gynnar dig själv.
– Egentligen kan man säga att det är ett vilseledande genom att säga: jag är sjuk – jag vill att ni ska ta hand om mig. Men det är konstigt att man använder den paragrafen när det gäller sjukvården. Vi har ju hypokronriker – simulerar de också och ska dömas för det? Läkare har ju en professionell inställning till att de ska kunna avslöja simulanter. Men här blir det ett brott, säger Stening.
– Då, när vi talade vid sist, tyckte jag det var osannolikt att rättsystemet skulle ta upp det här. Jag trodde de skulle gräva ner det.
– Men det blev helt enkelt så stor massmedial uppståndelse.
Har det spelat någon roll?
– Jag har ingen uppfattning om att åklagare skulle vara slavar under massmedia men man påverkas ju av att det blir så uppmärksammat.
Vad har Konstfack gjort för miss?
– I förhållande till det som hon är åtalad och dömd för finns ingenting som har någon bäring. Det är uppenbart att ingen utöver studenten har blivit föremål för förundersökning.
– En person som är handledare i statlig myndighet har myndighetsansvar. Man kan inte bara sitta och titta på. Hon hade teoretiskt sett kunnat ramlat ner för bron. Och då hade det kunnat vara ett arbetsmiljöbrott.
Anders Stening, som intresserat sig för juridiska frågor kring högskolor kan inte erinra sig om något parallellfall.
– Inte på de 30 år som jag har följt det här. Man har dock ofta pratat om det här när det gäller handledningsansvar.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.