Realtid

"En framgångssaga"

administrator
administrator
Uppdaterad: 22 juni 2010Publicerad: 22 juni 2010

Regeringen tycker att privatiseringen av apoteken gått snabbt och rätt till. De företagare som försökt på egen hand borde gjort bättre kalkyler och insett att det skulle ta tid att komma igång. Eller tagit hjälp av paraplyorganisationen – där vd just sagt upp sig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Det här får man väl beskriva som en framgångssaga, säger Dan Ericsson, statssekreterare med ansvar för privatiseringen av apoteken.

Han jobbar inte hos socialminister Göran Hägglund utan under finansmarknadsminister Mats Odell. Men han är nöjd med hur det gått för Göran Hägglund att avveckla monopolet för Apoteket AB.

– Vi började med receptfria läkemedel. Från att ha funnits på 940 statliga apotek tog vi emot ansökningar från 6.000 försäljningsställen. Det är en väldig ökning. I dag går det att köpa receptfria läkemedel på bensinstationer och lite varstans.

– För receptbelagda läkemedel har vi varit väldigt noggranna och haft både hängslen och livrem på under hela processen. Ingenting får gå fel. Vi har lyssnat noga på alla och uppmärksammat om något inte fungerat.

– Det har gjort att vi har en väl fungerande marknad redan nu. Vi har ungefär 75 nya apotek redan idag. Det är en ökning med åtta procent. Det är bra. Branschen har räknat med 150 nya apotek under det första året, 2010. Det har vart en ketchupeffekt under slutet av våren. Man har fått upp ångan.

Men Realtid.se kunde under onsdagen berätta att inte en enda företagare klarat att öppna apotek på egen hand.

– Å ena sidan är det allas mål att det ska komma in fler nya aktörer på marknaden. Å andra sidan kostar övergångslösningen 875.000 kronor om året. Det är svårt att få en butik att gå runt med den it-kostnaden, säger Jens Berlips, vd för Apoex som vill sälja receptbelagda läkemedel över internet i hela Sverige.

Varken Apoex eller andra nya aktörer har haft råd att utveckla egna it-system. Att lägga pengar på en övergångslösning som inte kan användas i längden blir dyrt. Och enskilda aktörer utan kedja är inte välkomna som kunder hos de it-jättar som utvecklar system åt ICA och andra stora i detaljhandeln.

ANNONS

Då återstår bara finska Receptum – som fått bakläxa av Apotekens Service. Kanske får de godkänt redan innan midsommar.

De egenföretagare som lyckats öppna apotek ingår alla i statliga ”paraplyorganisationen” Apoteksgruppen som Apoteket Omstrukturering AB, OAB, bildat för att hjälpa igång nya apotek. Det hela fungerar lite som Vi-handlarna, snarare än som franchisekoncepten McDonalds och 7-Eleven där näringsidkarna har mycket lite att säga till om.

Enligt Dan Ericsson är det meningen att staten på sikt helt ska släppa makten till entreprenörna.

– Paraplyet ska avvecklas så man kan stå på egna ben så småningom, säger han.

Har det gått för långsamt att avveckla paraplyet? Apoteksgruppens vd Jens Sandström blev bara kvar ett halvår innan han sa upp sig under fredagen utan att berätta varför.

Men statssekreterare Dan Ericsson vill inte skynda på för mycket.

– Det här kommer på plats, men vi gör det med fortsatt stark patientsäkerhet. Ingen är betjänt av att det öppnas apotek som får stänga. Läkemedel är inte vad som helst. Det krävs lite mer än för konsumtionsvaror.

– Apoteksgruppen har varit en säkerhetsåtgärd. Men det går att starta apotek också utan paraplyorganisation.

ANNONS

Det har ingen klarat. Är du nöjd med hur det gått för de entreprenörer försökt?

– Ja, i förhållande till vad våra belackare sa: ”det här blir bara oligopol som i Norge”. Vi har använt vår egen modell efter att ha tittat på Norge. Oppositionen har inte lagt något samlat motförslag. Det beror på att det här har gått så bra att det inte går att sätta något emot det.

– Det är bara Lars Ohly (V) som vill åternationalisera nu. Det är inte klart varifrån han ska ta de sex miljarder kronor ifrån som vi drog in på försäljningen.

Hur ser dina ambitioner ut för att också enskilda privata entreprenörer ska klara att öppna apotek?

– Reformen har varit ett sätt att skapa förutsättningar för entreprenörer att våga satsa. Sedan tror jag att i takt med att vi får fram alternativa it-lösningar som kan hantera patientsäkerhet och blir godkända så tror jag att möjligheterna kan öka ytterligare.

Vad säger du till dem som velat men inte klarat att starta eget apotek på egen hand?

– Om de gör en bra affärskalkyl och ser till att de har ett it-system och får sina tilstånd så ska det nog gå vägen. Men man måste ha allt på plats.

Är de it-system som finns för dyra?

ANNONS

– Jag känner inte till vad det kostar just nu, så jag kan inte kommentera det. Men det är viktigt att man sköter det på en affmärsmässig grund. Man måste göra en kalkyl.

Kan ni göra det lättare för enskilda entreprenörer?

– Att vi exempelvis skulle gå in och subventionera – det tror jag inte är långsiktigt.

– Jag är övertygad om att det kommer att kunna utvecklas it-system som passar också dessa entreprenörer. Det är upp till dem att föra diskussioner med de leverantörer som finns på marknaden.

– Jag har hört några som sagt att ”det är okej, vi kan starta upp lugnare med receptfritt”. Man kan ha olika syn på takten.

Ska Apoex sälja nikotintuggummi i väntan på att få expediera recept?

– Det sa jag inte. Men man måste se att det bär. Man kan inte tro att det bara är att öppna en affär och sälja medicin. Det här är betydligt tyngre än andra konsumentprodukter.

– Under den mest kritiska perioden i slutet på förra året hade Läkemedelsverket och Apotekens Service och på den tiden OAB ofta informationsmöten. Man stämde av med varandra hur det fungerade och om det fanns flaskhalsar. Man löste det under resans gång. Jag har inte hört krav på att det behövs mer resurser nu.

ANNONS

Kunder, framför allt äldre människor, har klagat på att de inte kunnat få tag på sin medicin på det privatägda apotek som ligger närmast hemmet. Om någon medicin saknas måste apoteket enligt lag beställa hem den inom 24 timmar. Men många kan inte vänta.

Nu har branschorganisationen Svenska Apoteksföreningen, där Apoex vd Jens Berlips sitter i styrelsen, kommit överens om att alla apotek måste hjälpas åt. Om en medicin saknas så kontaktar apoteket närmaste granne – även om det är en konkurrent.

Det är bra, tycker statssekreterare Dan Ericsson.

– Vi har fört samtal med dem. Vi har tyckt hela tiden man har ett farmaceutiskt ansvar. Vi vill inte att någon ska känna att man inte får möjlighet att få den medicin man behöver.

– Jag tror inte någon kan säga att vi kunde gjort det här ännu snabbare eller bättre. Vi har hela tiden satt patientsäkerheten främst, säger Dan Ericsson.

– Det är fantastiskt hur väl överföringen till servicebolaget fungerat med leveranssäkerhet och patientsäkerhet kvar, oavsett vem som äger apoteken.

– I förhållande till mycket annat har det gått väldigt fort. Det har inte ens funnits lagstiftning på plats från början. Apoteket AB skötte det här utan lagstiftning.

– Nu är det en våldsam kraft i det här. Och vad hade alternativet varit?

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]