Realtid

"En avsevärd försämring"

Realtid.se
Uppdaterad: 17 juni 2015Publicerad: 17 juni 2015

I ett gemensamt brev till Pensionsgruppen skriver organisationerna att AP-fonderna med det nya förslaget riskerar att bli indexfonder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Partsorganisationerna Svenskt Näringsliv, LO och TCO är inte nöjda med regeringens förslag om förändringar i AP-fondernas struktur. I ett gemensamt brev som skickades till Pensionsgruppen idag skriver parterna att Pensionsgruppens förslag innebär ”en avsevärd försämring”.

Det gäller både minskningen från fyra till tre fonder och styrningen via en gemensam referensportfölj som ska beslutas inom en myndighet direkt under regeringen.

”Det riskerar att leda till passivitet hos fonderna och ett läge som liknar indexförvaltning – därmed tappas dagens sunda riskspridning genom mångfald”, skriver Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv, TCO:s förbundsordförande Eva Nordmark och Karl-Petter Thorwaldsson, förbundsordförande för LO i brevet till Pensionsgruppen.

Organisationerna ställer sig positiva till modernisering och minskad detaljstyrning vid utformningen av placeringsregler men har problem med styrning i övrigt.

”I dag styrs fondernas placeringsbeslut genom lag. Det är transparent och ger tydligt och enkelt ansvarsutkrävande. Det minimerar också risken för att dagspolitiska krav och förväntningar slår igenom på bekostnad av hög avkastning för pensionärernas pengar”, framgår det av brevet.

En ökad styrning via en referensportfölj kan enligt parterna leda till minskade möjligheter till stora infrastrukturprojekt som järnvägssatsningar.

”Och särskilt i ett ekonomiskt läge som är oprövat, med minusränta, hög belåningsgrad, oklar efterfrågan framöver och mycket diskussion om risk för bubblor, bör man inte experimentera med styrning och inriktning på placeringarna”.

Pensionsgruppen lyfte fram kostnadseffektivitet som en av fördelarna med förslaget att bland annat trimma antalet fonder men även här motsätter sig Svenskt Näringsliv, TCO och LO. Parterna menar att förändringar alltid innebär kostnader i sig och att besparingar oftast är mindre en det som uppnås genom lite bättre avkastning.

ANNONS

Ett annat problem som lyfts fram är hur stora omallokeringar kan påverka portföljen.

”I samband med att stora stockar av placeringar ska omfördelas kan försäljningar behöva ske med en tajmning som inte bestäms av högsta möjliga avkastning. Men den största risken för avkastningen ligger i den likriktning vi nämnt här ovan, och risken för att fonderna i praktiken blir indexfonder. Det är mycket stora värden man sätter på spel om man skulle minska avkastningen med bara några promille”, framgår det av brevet.

Parterna pekar även på att den senaste utvärderingen av AP-fonderna inte visar på behov av förändring eller missade mål.

”Vi är säkra på att många remissinstanser kommer att hålla med oss om att dagens regler faktiskt är bättre på snart sagt alla punkter”.

Imorgon den 18 juni ska Pensionsgruppen presentera ett nytt AP-fondssystem. Eftersom det offentliggörs dagen före midsommar och lämnar fondernas respektive vd och ordförande begränsad till till att informera AP-fonderna personal om förslaget har beslutet fått stark kritik bland annat från Tredje AP-fondens ordförande Pär Nuder.

”Att kommunicera detta till de ansvariga för förvaltningen av ca 1200 miljarder kr en sen eftermiddag dagen innan midsommarafton är – med alla mått mätt – pinsamt dåligt hanterat”, skrev Nuder i ett e-postmeddelande bland annat till personer på Finansdepartementet.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]