Realtid
administrator
administrator
Uppdaterad: 22 dec. 2004Publicerad: 22 dec. 2004

…när du arbetar som produktutvecklare på livsmedelsföretaget Kavli?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– På morgonen börjar vi med att gå igenom gårdagens produktion. Vi gör stickprover och kontrollerar att det smakar och ser ut som det ska.

Det låter som du får smaka på en hel del mjukost?

– Jo då, det blir ganska mycket. Emellanåt blir man lite trött på det.

Vad gör du sedan?

– Då står jag mycket i vårt kök och blandar olika ingredienser. Ofta rör det sig om rätt stora satser, omkring 40–50 kilo. Ibland sitter jag och skriver recept. Det är mycket noga med temperaturer och med tider under tillagningen så att produkterna håller rätt kvalitet under hela hållbarhetstiden.

Hur föds en ny mjukost?

– Det börjar med att vår marknadsavdelning lägger in en beställning på en ny produkt till ett visst datum. Sen gäller det att börja fundera och analysera vilka trender som vi tror är på gång.

Var får du inspirationen ifrån?

ANNONS

– Ibland kan det ju vara något man har ätit som man tycker skulle passa men ofta väljer vi bland de ingredienser som våra leverantörer kommer och presenterar för oss.

Vad händer när ni valt ut ingredienserna?

– Då är det dags att börja experimentera i labbet. Vi brukar börja med att ta fram en fem till sex olika alternativ som produktutvecklingsgruppen får smaka på. Därefter går vi vidare med två varianter som vi finjusterar smakerna på – lite mer salt här och lite mindre salt där. När produkterna är klara måste jag ta fram textunderlag till alla förpackningar. Både vad som måste stå med och vad som absolut inte får stå är ganska så reglerat i lagen. De lagliga aspekterna får komma i första hand och själva designen i andra hand.

Kavli ägs av en allmännyttig stiftelse. Påverkar det ert sätt att arbeta.

– Nej, det tror jag inte. Vi måste ju vara affärsmässiga för att klara av den hårda konkurrensen på marknaden.

Vilken produkt är du mest stolt över att ha tagit fram?

– Då måste jag nog säga våra dessertostar på tub. Vi har tre smaker: chevre, brie och blue cheese. Alla tre passar väldigt bra till pepparkakor så här till jul.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]