Bråket inom Advokatsamfundet kan vara på väg att lösas. Etikkommittén säger nu att de kan tänka sig att tumma på reglerna som gäller vid företagsförvärv, som enligt affärsadvokater kostar dem miljoner i förlorade affärer.
Eldupphör i advokatkriget?
Mest läst i kategorin
Realtid.se har tidigare kunnat berätta om Advokatsamfundets interna stridigheter.
Bråket gällde samfundets etiska regler, som förbjöd affärsbyråerna från att företräda fler än en part vid så kallade ”controlled auctions”, budgivningar vid företagsförvärv. Det bindande uttalandet, från 2004, ska motverka intressekonflikter och jäv.
Bråket mynnade ut i ett avbrutet kuppförsök vid Advokatsamfundets årsmöte i mars 2005, då flera tunga advokatbyråer planerade att välja in en majoritet av egna kandidater i Stocksholmsavdelningens fullmäktige.
Men nu kan reformsidan vara på väg att få sin vilja igenom. I ett förslag med nya regler som skickats ut till samfundets olika avdelningar skriver etikkommittén att de kan tänka sig att ändra på sitt tidigare bindande uttalande. Bifogat är ett internt brev som författats av Mannheimer Swartlings ordförande Björn Riese, Vinges delägare Bertil Villard och Linklaters dito Sigbjörn Olsson, som kritiserar etikreglerna.
– Det som har hänt är att Mannheimer Swartling kommit fram till samma slutsatser som vi drog för två år sedan, säger en advokat på en av de två andra byråer som står bakom brevet, daterat den 15 februari i år.
– Det vi sa då stämmer än mer i dag – svenska byråer har en enorm konkurrensnackdel på grund av de etiska reglerna, säger advokaten som föredrar att inte skylta med sitt namn i detta sammanhang.
Blir ni nöjda nu då om samfundet går er går på er linje, eller är det ett ganska urvattnat förslag ni lämnat över?
– Då blir det bra. Det är en balanserad avvägning i en svår fråga.
Öppningen kommer efter påtryckningar och en lång debatt inom förbundet.
Om en advokat kan komma överens med sin klient om att det inte finns någon intressekonflikt, utan att advokaten bryter mot sin tystnadsplikt, får advokaten ta sig an ett uppdrag – även om han eller hon till exempel biträder eller tidigare biträtt motparten. Detta har tidigare inte varit möjligt.
Affärsbyråerna anser att de gällande reglerna inte är anpassade till ett allt mer globaliserat affärsklimat, med nya aktörer som private equitybolag.
I brevet till etikkommittén skriver toppadvokaterna att utländska byråer allt oftare erhåller uppdrag som är menade för svenska advokatbyråer, eftersom reglerna tvingar de svenska advokaterna att tacka nej.
Ibland blir de inte ens tillfrågade, skriver de i brevet:
”Förhållandet har i sin tur lett till att engelska byråer i ökande omfattning bygger upp en ’Swedish desk’ på sina Londonkontor bemannade med svenska jurister som kan hantera såväl svensk som utländsk rätt”, skriver de.
”Kvalificerade advokatroller och uppdrag styrs bort från svenska advokatbyråer,” slår de fast.
Vinge har tidigare uppgett att de förlorar tiotals miljoner per år på grund av reglerna.
Brevets författare vill inte kommentera kommitténs förslag om nytt regelverk.
– I nuläget har jag egentligen inga andra kommentarer än att jag hänvisar till vad som står i brevet. Vi hoppas att frågan kommer upp till behandling, säger Sigbjörn Olsson, delägare på Linklaters, till Realtid.se.
Det kan dock dröja länge innan den segdragna konflikten är över. Ibland har det gått hett till.
Som Realtid.se tidigare berättat så har Advokatssamfundets generalsekreterare Anne Ramberg censurerat ett inlägg i samfundets tidning Advokaten, skrivet av flera toppadvokater som vill reformera reglerna.
”Vi överdriver inte om vi inleder med att säga att dagens situation inom den svenska advokatetiken utgör ett allvarligt hot mot Advokatsamfundets, och därmed den svenska advokatkårens, framtid”, skrev artikelförfattarna då.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.