<pufftextlänk>Bara fyra procent av tjejerna på Handels börjar på en investmentbank efter examen.</pufftextlänk> Samtidigt styr var femte kille stegen mot de statusfyllda institutionerna. "Jag tror att tjejer har en ganska luddig bild av vad investmentbanking egentligen är", säger Linda Nicklasson, investmentbanker i London.
Ekonomtjejer ratar finansbranschen

Mest läst i kategorin
På landets ekonomutbildningar studerar nu lika många tjejer som killar. Men finanskurserna domineras nästan helt av de manliga studenterna, visar Realtid.se:s granskning.
På Handels i Stockholm, som är den främsta rekryteringsbasen i Sverige för de stora investmentbankerna, har i snitt 15 tjejer per årskull valt att specialisera sig inom finans. Det innebär att 80 procent av dem som läser finansinriktningen är killar.
Valet av inriktning återspeglas i val av jobb. En undersökning bland de som tog examen 2004 visar att endast 4 procent av Handelstjejerna faktiskt börjat på en investmentbank. Totalt sökte sig knappt 10 procent av tjejerna till finans- och banksektorn. Samtidigt styrde nästan var femte Handelskille stegen mot en investmentbank för sitt första jobb.
– Andelen tjejer som sökt sig till finansjobben har legat ganska konstant sedan 1999. Det vill säga ganska låg. Intresset verkar varken öka eller minska, säger Cecilia Frietsch som är ansvarig för karriärsrådgivningen på Handels.
På Handels i Göteborg är fördelningen lika skev.
– På vårt masterprogram i advanced finance var det två tjejer på 40 killar, säger Patric Carlsson, ordförande för Börsgruppen på Handels i Göteborg.
På Ekonomihögskolan i Lund ligger andelen tjejer på finanskurserna något högre – i snitt på mellan 27-29 procent, men andelen är långtifrån 50 procent.
Linda Nicklasson, 28 år, har gått på Ekonomihögskolan i Lund och ska till hösten börja jobba på en av de stora amerikanska investmentbankerna i London.
– För mig är det ett mysterium varför inte fler tjejer väljer finansjobb. En aktieanalytikers jobb liknar på många sätt en revisors, och inom revision finns det ju många tjejer, säger hon.
Linda Nicklasson började som trainee på en av de stora nordiska bankerna direkt efter examen. Ganska snart hittade hon till avdelningen för equity capital markets som sköter större aktietransaktioner för svenska börsnoterade bolag.
– Jobbet handlar mycket om att ha koll på vad som händer på marknaden för att se vad våra kunder kan vara intresserade av. Det innebär mycket kundkontakt och vi samarbetar ofta med avdelningen för corporate finance och med mäklarna, berättar hon.
Nu ska Linda Nicklasson arbeta på en liknande avdelning i London.
– Där blir det kanske lite tuffare. Men jag måste säga att många av myterna om finansbranschen inte är sanna. Till exempel, om man jobbar inom trading så jobbar man inte mycket mer än i många andra branscher eftersom man är bunden till när börsen är öppen. Men visst, om man jobbar inom corporate finance eller med företagsförvärv så blir det ofta längre timmar.
På frågan varför inte fler tjejer väljer en karriär inom finans tror Linda att det främst beror på informationsbrist.
– Man har inte så bra koll när man går på utbildningen. Man har en ganska luddig bild av vad investmentbanking är.
Kanske spelar även finansbranschens rykte in.
– De som väljer finansbranschen lockas nog av att det är en intressant karriärsbana som är mycket konkurrensutsatt, där man kan tjäna mycket pengar och som ger hög status. Generellt är det kanske viktigare för killar. Egentligen handlar det nog mycket om val av livsstil, säger Linda Nicklasson.
För att lyckas som tjej måste man nog också vara beredd på att det råder en viss jargong inom finansbranschen.
– Du får till exempel inte vara för känslig för kritik, folk får ofta höra vad som är dåligt rakt ut och då får man inte ta åt sig så mycket.
På Handels i Stockholm pågår ett aktivt arbete för att locka fler tjejer till finansbranschen.
– Det finns banker i London som flyger över tjejer för en dag – bara för att visa hur det är att jobba där, säger Luisa Orre som är ordförande för näringslivsutskottet på Handels och sköter kontakten med företag som rekryterar från Handels.
Hon har märkt det ökande intresset från bankerna i form av speciella events som tjejmiddagar och tjejträffar. Och det har gett resultat. 2005 var det rekordhöga 30 procent tjejer på finansinriktningen. Men inför hösten 2006 är det än så länge bara 18 procent tjejer på finansinriktningen.
– Intresset är mycket olika från år till år och beror mycket på vilka intryck studenterna har fått under sina första år, säger Luisa Orre.
Det kommer att ta tid innan större förändringar sker.
– Jag har själv besökt många banker och sett hur det går 20 killar på en tjej på tradinggolvet. Då är det väldigt svårt som tjej att se vad man har gemensamt med sina framtida kollegor, säger Luisa Orre.
Såväl Luisa som Linda och Patric är överens om att finansbranschen måste vara bättre i sin information till unga tjejer redan i början av ekonomutbildningarna när många gör sina val till inriktningen.
– Om man vill få fler kvinnor på högre positioner inom finansbranschen måste man börja redan under grundutbildningen. Om urvalet är så skevt från början så är det ju inte konstigt att det sen finns så få kvinnor på högre positioner, avslutar Patric Carlsson.