Realtid

Ekonomiska frågetecken kring Alluvia Mining

administrator
administrator
Uppdaterad: 18 mars 2013Publicerad: 18 mars 2013

Tvingades lämna tillbaka Alaska-fyndighet efter utmätning. Söker 50 miljoner dollar i nytt kapital.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jersey-baserade Alluvia Mining planerar en listning på småbolagsbörsen GXG Markets inom ett par veckor, det meddelar bolaget på sin hemsida. Sedan i höstas handlas aktien på Mangoldlistan men ambitionen har varit att få till en notering på Oslobörsen eller Londonbörsens småbolagslista AIM under våren. Dessa planer ser alltså ut att spricka.

Samtidigt meddelar bolaget att man genomför en emission av konvertibler för totalt 50 miljoner dollar med målet att pengarna ska vara i hamn 30 april. Det betyder att Alluvia har fått skruva ner ambitionerna rejält sedan i höstas då man gick ut med planer på en konvertibelemission på 150 miljoner dollar.

Brittiska corpfirman Fox-Davies, som tidigare har agerat rådgivare åt Alluvia, har också hoppat av.

– Jag är inte säker på om transaktionen slutfördes. Vi lämnade uppdraget i början på året, skriver Simon Leathers på Fox-Davies i en e-postkommentar till Realtid.se.

Nyheterna är högintressanta för aktieägarna i Mineral Invest som på fredag denna vecka ska ta ställning till en storaffär med Alluvia Mining. Mineral Invest ska köpa bolaget Gold Crown LLC med gruvtillgångar i Kanada samtidigt som Alluvia tar över tillgångar från Mineral Invest.

Alluvia Mining blir ny största ägare i Mineral Invest som ett led av transaktionerna. En avgörande faktor är att Mineral Invest i nästa led får tillgång till extern finansiering för att kunna starta gruvdriften. Alluvia Mining har gett löfte om att skjuta till upp till 100 miljoner kronor för att säkra den framtida driften.

En central fråga är alltså vilka tillgångar som Alluvia Mining förfogar över. Den nedskalade konvertibelemissionen visar att bolaget dras med förseningar när det gäller den egna finansiering.

Realtid.se kan berätta att detta redan har fått allvarliga konsekvenser för Alluvia Mining.

ANNONS

I november meddelade bolaget överraskande att man valt att lämna Platinum Creek i Alaska baserat på en analys av framtida utvinningsmöjligheter och finansieringsbehovet.

Faktum är dock att det var säljaren av Platinum Creek som tvingade igenom en tvångsutmätning av tillgången redan i oktober eftersom Alluvia Mining inte klarade av att uppfylla sina åtaganden som köpare. Totalt skulle Alluvia betala 58 miljoner dollar för fyndigheten. Detta framgår av domstolsdokument från Bethel, Alaska.

Ursprunget till affären går att spåra ända till 2007 men så sent som i augusti 2012 förhandlade parterna fortfarande om hur betalningen skulle göras. Enligt ett memorandum från Alluvia Mining som Realtid.se tagit del av fick bolaget besked om att köparen tänkte genomföra en tvångsförsäljning redan i maj 2012.

I augusti kom parterna överens om en betalningsplan och Alluvia betalde 1 miljon dollar för att skjuta upp auktionen en dryg månad. Nästa betalning om 1 miljon dollar skulle göras 28 september men Alluvia klarade inte av att infria löftet. Därför genomfördes en tvångsförsäljning i början av oktober som innebar att säljaren, Hanson Industries, återtog gruvtillgången.

Det dröjde alltså ytterligare en månad innan Alluvia Mining informerade marknaden om att Platinum Creek förlorats men då var förklaringen en annan.

Av det memorandum som Realtid.se gått igenom framgår att Alluvia Mining har ingått en lång rad liknande avtal med säljare till gruvtillgångar. Det gäller bland annat Greenwood-fyndigheten i British Columbia som ligger i Gold Crown LLC som Mineral Invest nu ska förvärva.

Där väntar fortfarande säljaren Huakan International Mining på en betalning om 4 miljoner dollar. Innan detta belopp har betalats är alltså inte köpet formellt slutfört av Alluvia som trots detta alltså redan har ingått avtal om att sälja Gold Crown vidare till Mineral Invest.

Huakan Mining, som handlas på TSX-börsen i Kanada har det senaste året gång på gång fått meddela marknaden att slutbetalningen för affären med Alluvia skjutits på framtiden. Det senaste pressmeddelandet om betalningsförsening kom den 18 februari då Huakans ledning skriver att man arbetar aktivt med en lösning på situationen.

ANNONS

Inför affären med Mineral Invest har Forward Trade Contracts Ltd fått i uppdrag att ordna en finansiering med 15 miljoner dollar för att säkerställa produktionsstart i Greenwood och betala Huakan Mining. Alluvia har alltså gått i god för att stå som garant för att finansieringen går att ordna.

”Alluvia har förbundit sig att vid behov säkerställa eventuell mellanskillnad upp till finansieringsnivån 100 MSEK om så skulle krävas”, skriver Mineral Invest till aktieägarna.

Mineral Invests revisor Ernst & Young påtalar vikten av att den externa finansieringen kommer på plats i sitt utlåtande inför stämman. Revisorn Ulf Strauss anser att apportegendomen (Gold Crown LLC) kan antas bli till nytta för Mineral Invest och att styrelsens värdering av tillgången speglar det verkliga värdet.

Han tillägger dock:

”Oaktat det ovan nämnda vill jag härvidlag särskilt erinra om de särskilda svårigheter vi har haft att uppskatta värdet på Apportegendomen, vilket beror på att Gold Crown LLC:s framtida intjäningsförmåga är beroende av betydande framtida investeringar för att kunna resultera i en lönsam gruvverksamhet.”

Per Agerman

08 545 871 56

[email protected]

ANNONS

Erik Brood

08 545 871 37

[email protected]

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]