Realtid

Ebba Lindsö sparkas

administrator
administrator
Uppdaterad: 11 feb. 2005Publicerad: 11 feb. 2005

Svenskt Näringslivs vd Ebba Lindsö lämnar sitt jobb. Det beslutade SN:s styrelse på fredagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ebba Lindsö blev inte långvarig på vd-posten. Hon tillträdde formellt hösten 2003. Och under tiden har det hunnit storma en del kring hennes ledarstil.

”Ebba Lindsö har lagt en bra grund för det kommande arbetet. Detta har inte varit möjligt utan beslut som varit kontroversiella. Vi vill nu rekrytera en vd, som med ett brett stöd i omvärlden kan positionera Svenskt Näringsliv och kraftfullt driva företagandets frågor”, skriver styrelsens ordförande Michael Treschow.

Ebba Lindsö kommer dock att fortsätta arbeta som vd tills en ny är utsedd.

”Sverige står inför både stora och svåra utmaningar. Näringslivet måste samlas för att med kraft tydliggöra vad som måste ske”, skriver Ebba Lindsö i ett pressmeddelande.

Redan inna hon hann tillträda fick hon kritik. Då handlade det om hennes bristande entusiasm för EMU-anslutning, som organisationen drev hårt. Innan Lindsö tillträdde ville hon inte uttala sig i frågan vilket på många håll uppfattades som ett ställningstagande mot EMU, i strid med sin nya arbetsgivares uppfattning.

Senare förklarade hon dock att hon var EMU-anhängare men många uppfattade det som en omvändelse under galgen.

I början av förra året handlade kritiken om att hon inte skulle ha förtroende hos de anställda på Svenskt Näringsliv. Hon skulle också ha haft svårt att samarbeta med ledningarna i medlemsförbunden. Men hon fick stöd från organisationens ordförande Sören Gyll som tvärtom kritiserade kritikerna för att de var anonyma och inte vågade stå för sina åsikter.

I höstas rapporterade Dagens Media om en intern Temo-undersökning bland medarbetarna på Svenskt Näringsliv. Den visade att bara 45 procent av de tillfrågade hade förtroende för henne som vd. 28 procent gav Lindsö underkänt för hennes ledarskap.

ANNONS

Under Svenskt Näringslivs förhandlingar med regeringen om villkoren för de svenska företagen fanns också kritiker. De hävdade att Lindsö var för mjuk och följsam mot regeringen i stället för att kraftfullt driva företagens intressen.

TT

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS