E-handelsbolaget NetOnNet gör nu en kraftfull satsning för att behålla sin position inom hemelektronik. Men nu är det inte i första hand e-handel som ska driva utvecklingen framåt. Istället satsar företaget på jättelika lagerbutiker, där kunderna köper sina nya tv-apparater och mobiltelefoner på ett nästintill vanligt traditionellt sätt.
E-handeln blir fysisk

– Vi har redan en så pass hög marknadsandel att vi skulle riskera att växa långsammare än marknaden generellt. Men med vår nya strategi att integrera internethandeln med den vanliga handeln så kan vi skaffa oss konkurrensfördelar och växa ytterligare.
Det säger Anders Halvarsson, vd för NetOnNet, som i en intervju med Realtid.se berättar om bolagets nya satsning. En satsning som till stor del handlar om ”vanlig” fysisk handel över disk.
– Vi går ifrån den renodlade e-handeln. Men det är inte renodlad fysisk handel heller. Vad vi gör är att vi integrerar e-handeln med den fysiska handeln, säger han.
Vad han talar om är den lagershop som NetOnNet i dagarna öppnat i Malmö. Med sina nära 5.000 kvadratmetrar är lagershopen unik i sitt slag, och själva affärsidén är till stor del också unik.
– Det är ett kundorienterat koncept, säger Halvarsson, som menar att det trots allt fortfarande är många kunder som vill kunna ta med sig varan själv direkt efter genomfört köp, istället för att beställa och sedan vänta några dagar eller veckor på leverans.
I lagershopen kan kunderna alltså själva plocka ned varorna från hyllorna och betala i kassan. Någon i förväg gjord beställning på internet behövs inte. Precis som vanlig handel, med andra ord. Men samtidigt utnyttjas e-handelns fördelar. I butiken finns ett antal dataterminaler där kunderna kan få tag på alla uppgifter om sortiment, priser och varornas prestanda.
– Kunderna gör alltså det mesta själva. Vi har visserligen personal på plats, men meningen är att den mesta informationen ska kunderna få fram på de datorer som finns i shopen.
Därmed uppnår NetOnNet också den kanske allra viktigaste fördelen med e-handeln, nämligen de lägre priserna.
– Vi har 45 anställda i vår lagershop i Malmö, vilket är knappt hälften så många som det normala när det gäller så här stora handelsplatser för hemelektronik, säger Halvarsson.
– Dessutom har vi placerat oss i stadens industriområde, och inte i ett sedvanligt köpcentrum.
Följden blir lägre hyra, vilket tillsammans med det färre antalet anställda innebär lägre kostnader. Därmed kan priserna hållas nere.
Halvarsson tror att den nya strategin gör att NetOnNet kan växa ytterligare, och därmed dra nytta av den uppgång som nu syns för e-handeln generellt. Handelns Utredningsinstitut redovisade nyligen en uppgång för e-handeln med 30 procent för perioden maj-augusti, jämfört med samma period i fjol.
På lite sikt tror Halvarsson nämligen att lagerbutikerna också kommer att gynna företagets rena e-handel.
– Vi har tidigare sett att när kunderna varit och tittat på våra fysiska anläggningar så blir de mer benägna att senare också handla hos oss via internet.
Den rena e-handeln kommer således att finnas kvar parallellt med lagerbutikerna, som kommer att växa i antal. Ytterligare två lagerbutiker är planerade. I december öppnas en i Stockholm, och i februari nästa år ytterligare en i Göteborg. Samtidigt finns sedan tidigare en lagershop i Borås, där NetOnNet har sitt huvudkontor, och en i Ullared. Dessa två är emellertid betydligt mindre, och kan sägas vara den första inledande fasen i den utveckling som nu tar fart.
– Vi kan ha en 7–8 lagerbutiker av det här slaget i hela landet, men knappast mer, säger Halvarsson, som menar att detta skiljer NetOnNet från andra butiks- eller varuhuskedjor, även de som är inriktade på hemelektronik.
– Vårt koncept bygger på hög omsättning, säger Halvarsson, och pekar på omsättningen på 160 miljoner kronor per år som noteras för lagershopen i Ullared.
– Den shopen inte hälften så stor som den nyöppnade i Malmö, och ändå är omsättningen mer än det dubbla mot vad som gäller för flertalet andra hemelektronikvaruhus, påpekar han.
– Vår konkurrensfördel är effektiviteten, de låga kostnaderna och den höga omsättningen per försäljningsställe.
NetOnNet är också aktiva internationellt med det delvis nya konceptet. Företaget har två lagerbutiker i Tyskland, en i München och en i Nürnberg.
NetOnNet har också tillverkning i Asien av eget framtagna märkesvaror. Företaget har fem egna märken som de säljer parallellt med andra märken.
Hur ser du på konkurrensen från utlandet när det gäller e-handeln i Sverige generellt?
– Den finns ju där, och trenden är ju större internationell konkurrens även på den här marknaden. Men hittills har utländska aktörer inte riktigt lyckats med att få bukt med de konkurrensnackdelar de har i form av längre leveranstider och sämre service generellt.
– Det enda de kan konkurrera med är i så fall lägre priser, men för kunderna finns det ju alltid en gräns nedåt vad gäller exempelvis service, säger Halvarsson.
– Även om kunderna vill betala så lite som möjligt så finns det ändå sådant som de inte vill göra avkall på.
– Våra lagerbutiker och våra egna märken är våra konkurrensfördelar, och det som skiljer oss från andra e-handelsföretag, både i Sverige och internationellt, säger Halvarsson.
Att också konkurrenterna tror på NetOnNet visar det faktum att SIBA med familjen Bengtsson i spetsen köpt stora poster i bolaget. Så sent som förra veckan hade Bengtsson ökat sin ägarandel i NetOnNet till 20 procent.
– Det handlar inte om något samarbete mellan oss. De ser det som en ren finansiell placering, vilket naturligtvis är ett gott betyg, säger Halvarsson.
– Det är i vart fall vad de själva säger, säger han.