Realtid

Dyr mobiljakt på fängelser

administrator
administrator
Uppdaterad: 08 sep. 2006Publicerad: 08 sep. 2006

Systemet som skulle störa ut mobiltelefoner på Hallfängelset blev ett fiasko. Men efter runt arton månader finns nu ett nära 100-procentigt system på plats. Samtidigt har Hällbyanstalten haft ett annat välfungerande och mycket billigare system för att få tag i mobiltelefoner som gett mycket bra resultat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det nya systemet på Hall utanför Södertälje har varit kostsamt och tagit längre tid än beräknat att få att fungera. Hur många miljoner kronor som projektet kostat har Kriminalvårdsverket ännu inte redovisat. Efter lång tid och flera bekymmer kommer först om några veckor en utvärdering och slutbesiktning av systemet på Hall. Först då ska de ta ställning till om även andra fängelserna ska använda samma system.

– Det som har hänt sedan i somras är att experter har skruvat ytterligare för att nå de där 100 procenten som krävs för att systemet ska kunna störa ut alla mobiltelefonsamtal. Nu fungerar det i stort sett men inte helt. Systemet är fortfarande en besvikelse. Det blev för dyrt, det tog alldeles för lång tid att installera, säger Christer Isaksson, chef för säkerhetsgruppen på Kriminalvårdsstyrelsen.

Christer Isaksson vill inte säga om det här systemet kommer att finnas på andra anstalter framöver ännu.

– Innan vi har gjort utvärderingen är det omöjligt att veta det. Vi tittar även på andra system. Det sker en snabb teknisk utveckling och vi har lärt oss att inte satsa allt på ett kort. Det är möjligt att vi kommer att hitta en mer flexibel lösning där teknikstörningar bara är en del, säger Christer Isaksson.

Förutom mobilstörningssystemet fortsätter man på Hall att skärpa kontrollen vid inpassering och bättre metoder att söka rätt på mobiltelefonerna samt att det nu inte längre är möjligt att kasta över en mobiltelefon över muren efter att åtgärder har tagits.

Samtidigt som Hall kämpat med sitt system har Hällbyanstalten i utanför Eskilstuna haft ett väl fungerande system som visserligen inte slår ut mobilsamtal men som registrerar samtal och där man lätt har kunnat lokalisera mobiltelefonerna sedan 2004.

– Genom vårt system och vårt sätt att arbeta har vi blivit det mest framgångsrikaste fängelset i landet på att hitta mobiltelefoner. När vi började använda systemet så fullkomligen öste det in mobiltelefoner. De intagna har märkt att det här har varit effektivt och vi har i stort sätt inga mobiltelefoner på anstalten i dag, säger Johan Lorin.

Systemet som Hällbyanstalten använder kallas Mobifinder som Rohde and Schwartz utvecklat och är ett relativt enkelt. Den kan inte slå ut mobilsamtal men den registrerar om ett samtal görs. Personalen på anstalten kan se var samtalet har gjorts och vilken tid.

ANNONS

– Men för att systemet ska fungera måste man placera maskinerna rätt. Och när ett samtal har skett följer vi speciella rutiner. Det innebär att vi söker igenom varenda intagen och vi visiterar alla och vi söker igenom rummen med bland annat metalldetektorer tills vi hittar telefonen, säger Johan Lorin.

Enligt Johan Lorin går det inte att jämföra kostnaden det system som Hällby använt och det som har testats på Hall. Varje mobiltelefonsökare eller Mobifinder som finns på Hälleby kostar ungefär 6.000 kronor styck. På Hällby finns ungefär tio sådana apparater. En investering på endast 60.000 kronor med andra ord.

Johan Lorin råder även andra anstalter att använda sig av Mobifinder eftersom det är både enkelt och billigt system. Redan i dag är det flera anstalter som valt att använda Mobifinder.

– Men för att detta ska fungera måste man ha bra efterföljande rutiner. Det är väldigt viktigt. Helst skulle vi vilja att de olika apparaterna kunde kopplas ihop och läsas av i realtid. Skulle det system som Hall provar ut fungera till fullo är det givetvis det bästa, säger Johan Lorin.

Att Hall haft problem med att få mobilstörningssystemet att fungera förvånar inte Jens Zander, professor vid KTH och specialist på radioteknik.

– Problemet är att det är svårt att störa ut mobilsamtal på ett isolerat område som en anstalt. Det finns stor risk att mobiltrafik utanför fängelsets väggar också påverkas. Man kan inte hålla radiovågorna instängda. Att bara slå ut vissa mobiltelefoner skulle kräva mycket dyrbar utrustning, säger Jens Zander.

En tänkbar lösning på problemet kan vara att istället använda sig av en basstation på området som hanterar alla mobilsamtal och samtidigt tillåter samtal bara från vissa givna telefonnummer. Exakt hur mycket det skulle kosta anstalterna vet han dock inte.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS