Realtid

Dubai sägs överväga OMX-bud

administrator
administrator
Uppdaterad: 28 maj 2007Publicerad: 28 maj 2007

Nasdaqs bud på börsoperatören OMX kan komma att utmanas av Dubaibörsens ägare DIFC.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det skriver The Sunday Times.

I kulisserna figurerar förre OMX-chefen Per E Larsson, numera vd för Dubaibörsen.

Amerikanska Nasdaqs bud på OMX, värt omkring 26 miljarder kronor, kan vara i farozonen. Statskontrollerade Dubai International Financial Centre (DIFC) i Förenade arabemiraten förbereder enligt The Sunday Times ett motbud.

Någon källa anges inte av tidningen, men bedömare TT talat med tror att det kan finnas anledning att ta ryktet på allvar, inte minst då marknadsklimatet bäddar för höga prislappar.

Dessutom är svensken Per E Larsson vd för DIFC:s börs i Dubai. Han var till för några år sedan OMX-chef.

– Han har ju jobbat på OMX nästan hela sitt vuxna liv och kan bolaget utan- och innantill, säger Rodney Alfvén, analyschef på Cheuvreux Nordic.

Det var bland annat Larsson som låg bakom OMX:s misslyckade försök att köpa Londonbörsen för ett par år sedan. Han var även inblandad i fiaskot med den elektroniska marknadsplatsen Jiway, en satsning som kostade hundratals miljoner kronor och slutade med nedläggning i januari 2003.

DIFC bildades för två och ett halvt år sedan. Sedan dess har bolaget öppnat sin egen börs och gjort en rad framstötar på den globala arenan.

ANNONS

Tidigare i maj köpte DIFC på sig 2,2 procent i den tyska storbanken Deutsche Bank. Bolaget har dessförinnan, i år, hunnit med att bli en av de större ägarna i storbanken HSBC samt Standard Chartered, en brittisk bank med inriktning på utvecklingsländer.

I fjol köpte bolaget 3,5 procent av börsoperatören Euronext, som numera ägs av New York-börsen. Och nästa steg i DIFC:s expansion kan alltså bli ett bud på OMX.

OMX:s presschef Niclas Lilja vill inte kommentera uppgifterna. Han lyfter hellre fram att Nasdaqs bud på OMX har rekommenderats av styrelserna för båda bolagen och att flera stora aktieägare redan har ställt sig bakom.

Enligt Alfvén kan även andra börsoperatörer, som Frankfurtbörsens ägare Deutsche Börse eller Londonbörsens LSE, blanda sig i en budstrid.

Han betraktar förvisso Nasdaqs bud på OMX som generöst.

– Men i ett sådant här klimat finns det alltid förutsättningar för väl så generösa budnivåer, speciellt när det gäller strategiska förvärv, tillägger han.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS