Realtid

Drottning Cristina utan politik

Helene Rothstein
Uppdaterad: 26 okt. 2007Publicerad: 26 okt. 2007

"Drottning Cristina" tog hem segern i det Argentinska presidentvalet. Cristina Kirchner pratar till vänster men går till höger.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Allt pekade på att Cristina Kirchner, fru till nuvarande president, Néstor Kirchner skulle ta hem segern med stor marginal.

Men var hon – och andra kandidater – står politiskt är fortfarande diffust.

– Det är totalt kaos. Partisystemet har fragmenterat totalt. Det finns inte en kandidat från ett parti utan de kandiderar med hjälp av någon från ett annat parti, säger Maria Luisa Bartolomei, lektor Latinamerikakunskap vid Stockholms universitet.

Cristina Kirchner är ingen duvunge i politiken. Hon har varit parlamentsledamot för peronistpartiet sedan slutet av 1980-talet. Hennes inflytande som ”first lady” har vuxit sedan år 2003 då hon blev maken Néstors förlängda arm i parlamentet.

Officiellt tillhör Cristina Kirchner vänsterfalangen inom peronistpartiet, Justicialista (Rättvisepartiet). Men paret Kirchner har startat ett utbrytarparti med luddig agenda.

Paret Kirchners retorik går åt vänster samtidigt som de myser med företagsledare och har, enligt Bartolomei, inte fört en tillräckligt aktiv politik mot de ökande klasskillnader under regeringstiden.

Även deras internationella relationer är svåra att förstå sig på. Det sägs att Venezuelas president Hugo Chávez står makarna nära, samtidigt som förhållandet till USA är bra.

Peronistpartiet bildades 1947 och har verkat under paroller som nationalism och social rättvisa.

ANNONS

Men inom rörelsen har det funnits så många politiska inriktningar – nazistiska sympatier, stöd till diktaturstyre, samarbete med fackföreningar, korruption, privatisering av statliga bolag – att peronismens ideologi kan kännas lika spretig som ordet politik.

Cristina Kirchner har i alla fall lovat att bekämpa fattigdom och korruption.

– Center blir det, men så mycket vänster… det vet man inte, säger Maria Luisa Bartolomei.

Även Néstor Kirchner gick på val på lovord om att bekämpa korruption. Något som kom på skam i början av året när Kirchners regering drogs in i den smutsiga Skanska-affären.

Paret fick det hett om öronen när svenska byggjätten, i samband med utbyggnad av gasledning i norra Argentina, erkände att de betalat luftfakturor på ungefär 30 miljoner kronor. Pengarna gick till högt uppsatta tjänstemän och regeringsrepresentanter.

Néstor Kirchner sparkade ett par av sina närmsta medarbetare. Men det tog inte bort de tidigare misstankar om bestickning som riktats mot Néstor Kirchner i samband med den tidigare presidenten Carlos Menems statliga utförsäljningar på 90-talet.

Néstor Kirchner var nämligen guvernör i staten Santa Cruz när ett stort gasbolag såldes ut. Kritiker har ifrågasatt varför just paret Kirchner skulle vara befriad från mutor till skillnad från andra av Menems vänner och bekanta.

Maria Luisa Bartolome konstaterar att paret Kirchner inte gjort upp med Carlos Menem.

ANNONS

– De anklagas för att inte ha rensat tillräckligt i peronistpartiet och tagit bort de gamla menenisterna. Många som samarbetade med Menem samarbetar nu med dem.

Det är inte bara inom peronistpartiet som det finns olika falanger. Inför årets val finns de inom varje parti. Vänstern och radikala partier samarbetar med folk från socialistpartiet. Samma sak på högersidan.

Det finns de som tror att Cristina Kirchner försöker vara en ny “Evita”. New York Times påstod nyligen att anledningen till att Cristina Kirchner ska bli president är för att Néstor Kirchner ska kunna rensa upp bland peronistpartiet i lugn och ro, återta kontrollen för att åter kandidera år 2011.

Trots förvirring och kritik är Cristina Kirchner populär.

– Det finns inga andra kandidater som är lika starka och Kirchners har lyckats kontrollera inflationen och den ekonomiska situationen har blivit mer stabil, säger Maria Luisa Bartolomei.

Det som komplicerar uppfattningen om Christina Kirchners politik ytterligare är att varken hon eller Nestor Kirchner ger intervjuer till journalister. Istället gör de offentliga uttalanden. Ibland har de gett korta svar på enstaka frågor.

I den enda tv-intervju som har gjorts med Cristina Kirchner inför valet sa hon att hon ska fortsätta föra den politik som paret Kirchner fört hittills.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]