Japanska regeringen har efter veckor av förhandlingar beslutat att sälja av hela bank- och försäkringsdelen i det statliga Postverket. "Frågan om privatisering har avgörande betydelse för hur Tokyobörsen kommer att utvecklas under resten av året", säger Jonas Lindmark, analyschef på Morningstar, till Realtid.se.
Drömbesked för Tokyobörsen
Mest läst i kategorin
Med 270.000 anställda, 24.700 postkontor och en mängd perifera verksamheter som en hotellkedja, ett stort antal sjukhus och betydande markinnehav är det japanska Postverket en koloss. Privatiseringen av Postverket har diskuterats i många år och är det mest centrala och presigeladdade vallöfte som landets premiärminister, Junichiro Koizumi, utfärdade när han tillträdde som landets ledare. Under den närmaste månaden ska regeringens förslag presenteras för parlamentet.
Hur kan en privatisering av Postverket ha så stor betydelse för börsutvecklingen?
– Framför allt har privatiseringen ett stort symbolvärde. Om Koizumi lyckas genomdriva en privatisering av Postverket indikerar det att han kommer att klara av att få med sig reformmotståndarna även när det gäller andra reformer som har stor betydelse för att få fart på den japanska ekonomin.
På kort sikt är privatiseringen av Postverket avgörande för utländska investerares syn på Tokyobörsen, säger Jonas Lindmark.
Är det möjligt att säga hur stor betydelse frågan har?
– Det beror på hur förslaget slutligen utformas, hur mycket Junichiro Koizumi tvingas kompromissa. Regeringspartiet, LDP, har fortfarande möjlighet att göra ändringar i förslaget. Men eftersom den japanska börsen är rätt så volatil så kan ett slutgiltigt beslut som tilltalar marknaden innebära en väsentlig uppgång.
Det förslag som nu presenterats innebär att Postverket, som är världens största finansiella institution, delas upp i fyra delar, sparande, försäkring, distribution och övrigt. Sparande- och försäkringsdelen ska säljas ut helt samtidigt som staten kommer att behålla andelar i de två övriga divisionerna. Enligt förslaget ska uppdelningen och privatiseringen av Postverket påbörjas i april 2007.
– Vi har naturligtvis följt diskussionerna. Ett negativt besked om att förhandlingarna hade strandat hade sannolikt lett till en kraftig negativ kurspåverkan. Det skulle signalera att reformprocessen av den japanska ekonomin även i övrigt stannar av, säger Magnus Björkman, portföljförvaltare för SEB Japanfond.
Förutom att vara en viktig symbolfråga har Postverket, som fungerat som en jättelik bank för de japanska hushållen, satt konkurrensen på den finansiella marknaden ur spel. Eftersom Postverket ägs av staten har politikerna sett kapitalet som resurs för att föra landets finanspolitik. Särskilt viktigt är detta när det gäller finansieringen av framtida pensioner. Vid en privatisering skulle staten tappa möjligheten att täppa till eventuella budgetunderskott med hjälp av dessa medel vilket är skälet till att motståndet är så starkt, även inom regeringspartiet LDP.
Trots motståndet bedömer dock Jonas Lindmark det som troligt att Junichiro Koizumi kommer att lyckas genomdriva ett beslut om privatisering under de 18 månader som återstår av mandatperioden.
– Förslaget är populärt i Japan och om det inte röstas igenom i parlamentet hotar Koizumi utlösa nyval, vilket innebär att reformmotståndarna riskerar att åka ut.
Är det läge att rekommendera investeringar i Japanfonder nu?
– Jag tycker det verkar troligt att Koizumi kommer att lyckas genomföra en ekonomiskt sund privatisering och det bör bli en positiv överaskning för aktiemarknaden i Tokyo. Första kvartalet var visserligen en besvikelse, MSCI steg med bara 1 procent räknat i yen, men företagen fortsätter att leverera goda nyheter, vinsterna steg kraftigt förra året och antalet konskurser har minskat. Jag vidhåller att Tokyobörsen är en bättre investerng än USA-, London- och Frankfurtbörsen, säger Jonas Lindmark.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.