Realtid

Driftkrafterna för börsen är starkare än viruset

Foto: Danske Bank
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 31 jan. 2020Publicerad: 31 jan. 2020

"Chansen är god att det knappt kommer att gå att se någon effekt av coronaviruset på den globala ekonomin när det här året är slut." Det skriver Maria Landeborn, sparekonom och senior strateg på Danske Bank.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Trading Direkt

Nasdaq lanserar nytt index för att spåra börsnoteringar

24 jan. 2025

Aktiemarknader världen över skakar av rädsla för coronaviruset. Historiska händelser säger inte nödvändigtvis något om framtiden, men ska man dra en parallell till utbrottet av sars år 2003 så är chansen god att det knappt kommer att gå att se någon effekt av viruset på den globala ekonomin när det här året är slut.

En sak som vi dock vet skiljer sig från 2003 är hur börsen har gått före virusutbrottet. 2003 hade globala aktier fallit 22 procent de föregående tolv månaderna. Den här gången har ett globalt index istället stigit 24 procent. Uppgången beror dessutom enbart på att värderingarna blivit högre, inte på att bolagsvinsterna stigit. Högre värderingar gör att marknaden är mer känslig för negativa nyheter, såväl vad gäller virusutbrott som geopolitiska konflikter. Aktiemarknaden tenderar att överreagera på både positiva och negativa nyheter, och de kortsiktiga psykologiska effekterna på börsen kan därför bli kännbara.

Risken finns förstås att spridningen och påverkan på ekonomin blir större nu än 2003. Resandet i Kina är betydligt mer omfattande idag än för sjutton år sedan, såväl inom landets gränser som till utlandet. Transportsystemet för såväl bil som buss och tåg är mer utbyggt, och innan tågstationen i Wuhan stängde så lämnade 50 tåg per dygn centralstationen på väg till andra kinesiska storstäder. 

På ett mänskligt plan är ett virus med dödlig utgång en tragedi, oavsett om det är en eller hundra personer som drabbas. Men ur ett marknadsperspektiv blir den här typen av händelser sällan mer än en grop i vägen, och vår bild är att de långsiktiga effekterna på ekonomin av detta blir begränsade. Men givetvis gäller det att hålla noga koll på utvecklingen den närmaste tiden. Ju mer långvarig smittspridningen blir, desto mer ökar risken att återhämtningen i ekonomin fördröjs, särskilt för kinesisk del. Även chansen att Kina sätter in stimulansåtgärder för att minska de negativa effekterna på sentiment och tillväxt ökar dock i takt med spridningen.

Förra året genomförde världens centralbanker över 80 räntesänkningar. Viktigast är förstås de tre sänkningar som amerikanska Fed stod för. Mjuk penningpolitik världen över i kombination med minskade handelsspänningar mellan Kina och USA väntas ge stöd åt konjunktur och börs 2020. Arbetslösheten är låg globalt och tillväxten har visat tydliga tecken på en stabilisering. Vårt huvudscenario är att dessa faktorer kommer att fortsätta ge stöd åt börsen på ett års sikt, även om kursrörelserna kan bli stora den närmaste tiden.

Kortsiktigt kan corona-viruset faktiskt bli en bra ursäkt till vinsthemtagningar

Kortsiktigt kan corona-viruset faktiskt bli en bra ursäkt till vinsthemtagningar för de mer aktiva investerare som varit med under höstens börsrally. Förutsatt att man förr eller senare får kontroll över viruset och spridningen stannar av, så kan nedgången dessutom visa sig ge ett bra tillfälle att köpa lite mer aktier för den som är aktiv och har kapital att investera.

Till alla långsiktiga sparare där ute är dock mitt bästa tips att vara försiktig med att trycka på säljknappen varje gång det skakar på marknaden, oavsett om det handlar om ett virusutbrott eller en ny tweet från Donald Trump. De flesta orosmoln blåser över ganska snabbt och risken finns att man står kvar på sidlinjen när det vänder upp igen, för att sedan tvingas bita i det sura äpplet och köpa tillbaka aktier och fonder till ett högre pris. Kort sagt: ofta gör det mer skada än nytta att försöka tajma marknaden oavsett vad det är som utlöst turbulensen.

ANNONS

Maria Landeborn
Sparekonom och senior strateg
Danske Bank

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS