Artisterna på Motown är förbannade på beskrivningen av bolagets grundare i filmen Dreamgirls.Nu går bolaget bakom den Oscar-nominerade filmen ut med en ursäkt.
Dreamgirls bolag ber Motown om ursäkt
Mest läst i kategorin
Dreamgirls bygger på en Broadwaymusikal som i sin tur löst bygger på historien om The Supremes, sånggruppen där Diana Ross ingick.
Nu går bolaget bakom filmen Dreamgirls ut med en offentlig ursäkt riktad till det legendariska skivbolaget Motown.
Filmbolaget DreamWorks helsidesannonser i branschorganen The Hollywood Reporter och Daily Variety förklarar att filmen bara är ”ett fiktivt verk” och ber om ursäkt om något missförstånd uppstått. Exakt vad som åsyftas med detta ”missförstånd” är otydligt.
”Dreamgirls är ett fiktivt verk. Det är också en homage till Motown” heter det i de stort uppslagna annonserna. ”Det är av yttersta vikt att allmänheten förstår att den verkliga historien om Motown ännu väntar på att bli berättad.”
Enligt en talesman för Motown skildras skivbolaget i ett missvisande, negativt ljus vilket upprört åtskilliga artister. Bland annat den legendariske låtskrivaren och sångaren Smokey Robinson, mannen bakom sånger som My girl och The tracks of my tears.
Smokey Robinson har öppet kritiserat filmscener där en Gordy-baserad karaktär, spelad av Jamie Foxx, startar sitt fiktiva skivbolag med maffiapengar. Den skrupelfrie före detta bilhandlaren använder sig av payola, det vill säga mutor till radiostationer i syfte att få dem att spela skivbolagets produkter.
Efter diskussioner har Motown-grundaren Berry Gordy Jr nu kommit fram till en överenskommelse med DreamWorks och Paramount Pictures, som DreamWorks lyder under.
– Jag applåderar DreamWorks och Paramount Pictures för deras ansträngningar att tydliggöra skillnaden mellan den fiktiva filmen Dreamgirls och det verkliga Motown, säger Berry Gordy Jr enligt BBC News.
Gordy Jr fortsätter med att önska dem lycka till i den kommande Oscar-utdelningen.
Situationen liknar den som uppstod kring Ulf Malmros film Tjenare Kungen 2005. I den Guldbaggeprisade filmen skildras den legendariska rockklubben Errols i Göteborg.
Klubbens ägare beskrivs som en pårökt slusk som utan samvete utnyttjar unga tjejer. På galapremiären slog en av den numera nedlagda klubbens före detta ägare till regissör Malmros och skapade braskande löpsedlar. I stundens hetta hade han förargats å sin egen och sin gamla kollegas – förebilden till filmkaraktären – vägnar.
Ulf Malmros vägrade be om ursäkt för någon uppfattad verklighetsförvanskning. Den gången gick
det ändå bra för den aktuella filmen att vinna fina priser.
Dreamgirls är nominerad till åtta Oscars. Bland dessa märks bästa manliga biroll (Eddie Murphy) och bästa kvinnliga biroll (Jennifer Hudson). Någon Oscar-nominering för bästa film fick den dock inte.
Oscargalan hålls på söndag och sänds i Sverige i den nya nöjeskanalen Kanal 9. som ägs av SBS, bolaget som även äger Kanal 5. Hela kvällen på Kanal 9 viks åt ett Oscar-tema.
Dreamgirls gick upp på svenska biografer den 16 februari och når dvd-hyllorna den 27 juni.
Framgångarna för filmen har väckt nytt intresse för Broadwayuppsättningen. Innan februaris slut kommer ett diskussionsmöte att hållas om möjligheterna för en ny runda på scenen, skriver New York Post. I teaterkretsar spekuleras det nu om att Jennifer Hudson ska få göra rollen som Effie även på scenen.
John Breglio är en av teatervärldens mäktigaste advokater och anses vara en trolig kandidat som producent av Dreamgirls. Han är aktuell som producent av Broadwayuppsättningen A chorus line ´06, som nyligen tjänat tillbaka investeringen på 57 miljoner kronor.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.