<pufftextlänk>Den nya eu-domänen har blivit en stor succé. På vissa håll har den blivit lite för populär.</pufftextlänk> Nu stäms över 400 företag för att ha registrerat för många domänadresser.
Domäntjuvar i mäktig stämning

Mest läst i kategorin
Den europeiska internetdomänmyndigheten EURid har stängt av närmare 75.000 domänadresser.
401 amerikanska ombud och tre brittiska företag har stämts efter att systematiskt ha registrerat domännamn i syfte att sälja dem till ett högre pris. Ombuden har på uppdrag av de tre brittiska bolag köpt upp ett antal av de mest eftertraktade eu-domänerna.
EURid menar dock att de stämda företagen har agerat gemensamt.
– Det är en stor verksamhet, åtminstone i den här branschen. De är att betrakta som en och samma aktör, då stämmer vi dem, säger Patrik Lindén, informationsansvarig på EURid till Realtid.se.
De brittiska bolagen beskrivs som ”kulissföretag”.
– Man måste arbeta inom unionen för att kunna köpa domäner, men ombuden får befinna sig varsomhelst. Därför är det brittiska bolag som beställt domäner av amerikanska ombud, säger Lindén.
Ombuden får endast sälja domännamn till befintliga kunder. I de utpekade fallen har mängder av domännamn köpts upp för ombudens räkning, vilket strider mot EURids avtal.
Det rättsliga åtgärderna vidtogs efter att det avslöjades att de brittiska företag som de stämda ombuden registrerade domäner åt var ”kulissföretag”.
EUrid befarar att missbruket av domännamnen kommer att sänka värdet av den europeiska domänen, något som kommer att drabba de som har registrerat sina domäner på ett lagligt sätt.
– Det vore naivt att tro att vi kan bli av med det här problemet, men vi hoppas att kunna hantera det, så att det inte blir lönt att spekulera i domäner, säger Patrik Lindén.
En domstol i Bryssel kommer att ta upp ärendena i oktober. Vilket straff som de åtalade företagen kan få vill inte EURid spekulera kring.
De drygt 75.000 domännamn som för närvarande har frysts kommer förmodligen att göras tillgängliga igen i slutet av året.
It-experten Joakim von Braun är förvånad över de amerikanska och brittiska företagens försök att registrera domäner.
– Namenapping, som det här kallas, har blivit mindre framgångsrikt eftersom det kommit mer regler för vilka domäner man kan få köpa. Då är det enkelt att få över äganderätten, säger han till Realtid.se.
– Det blir svårt för dem att i de enskilda fallen hävda någon rätt till det. Man ser ju vad deras syfte har varit.
När nya toppdomäner blir tillgängliga på marknaden blir de genast mycket attraktiva. Även eu-domänen har varit en succé. Sedan domänen infördes för tre månader sedan har två miljoner eu-domäner registrerats.
– Domänerna är inte värdefulla i sig, men det kan finnas ett negativt värde i dem. Det kan till exempel förekomma att folk registrerar adressen expressen.eu och lägger in porr. Det är mer ur det perspektivet det är viktigt för företag och myndigheter att registrera sina namn överallt, säger Joakim von Braun.