Dollarfallet slår hårt mot den de europeiska företagens konkurrenskraft. Det menar Exportrådets Mauro Gozzo, som nu skriver ner prognosen för nästa år med 2 procentenheter.
Dollarfallet drar ner svenska exporten
Mest läst i kategorin
Den globala konjunkturen tappade farten under tredje kvartalet och prognoserna för nästa år ser relativt dystra ut.
De skyhöga oljepriserna och dollarförsvagningen innebar att tillväxten i framför allt Västeuropa och Japan mattades kraftigt.
För stora ekonomier som Tyskland och Frankrike steg tillväxten med bara 0,4 respektive 0,3 procent och Exportrådet räknar med en fortsatt svag tillväxt nästa år.
– Den europeiska konjunkturen är redan nu på väg ner rejält och dollarförsvagningen gentemot euron kommer under de närmaste kvartalen slå hårt mot de europeiska företagens konkurrenskraft, säger Exportrådets chefekonom Mauro Gozzo.
– Men på längre sikt är jag mer optimistisk om den europeiska ekonomin.
Uppgången i den amerikanska ekonomin fortsatte visserligen under tredje kvartalet. Men stigande räntor och det jättelika budgetunderskottet kommer att pressa ned tillväxten i den amerikanska ekonomin under de närmaste åren tror Mauro Gozzo.
Den dramatiska tillväxten i Kina dämpas sannolikt nästa år. Frågan är hur den planerade avkylningen av den kinesiska ekonomin kommer att påverka tillväxten.
De svenska exportföretagen har gynnats rejält av den internationella konjunkturuppgången. Det gäller främst telekombranschen, bilindustrin och läkemedelsföretagen.
I år väntas den svenska exporten öka med hela 8 procent. Men den globala konjunkturavmattningen innebär att Exportrådet nu skriver ned exportprognosen från den tidigare beräknade ökningen från 7 procent till en ökning med 5 procent nästa år.
Även 2006 kommer exportökningen att hamna på omkring 5 procent.
Hittills i år fortsätter dock exportindustrin att gå som tåget. Den svenska varuexporten ökade med 9 procent under perioden januari-september i år jämfört med samma period i fjol. Värdet av varuexporten uppgick under perioden till 663 miljarder kronor, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).
TT
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.